Вчені США розповіли, як ефективніше зберегти антитіла після щеплення Pfizer

Вони провели дослідження для отримання високого імунітету від коронавірусу
Вчені США розповіли, як ефективніше зберегти антитіла після щеплення Pfizer
Вчені, наука (фото: pexels)
23 Липня 2021, 11:03
читать на русском

Вчені Оксфордського університету довели, що використання однієї дози вакцини Pfizer від коронавірусу не дасть великої кількості антитіл.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що ефективніше робити тривалий проміжок часу між першою і другою дозами вакцина Pfizer, оскільки це призводить до більшої кількості антитіл.

Після двох доз вакцини рівні нейтралізуючих антитіл були вдвічі вище після більш тривалого інтервалу дозування в порівнянні з більш коротким інтервалом дозування, - зазначають вчені.

За їх словами, нейтралізуючі антитіла відіграють важливу роль в імунітеті проти коронавірусу, але не в цілому, оскільки Т-клітини також відіграють певну роль.

Загальні рівні Т-клітин були в 1,6 раза нижче при тривалій перерві між дозами на 3-4 тижні, але вищу частку становили "допоміжні" Т-клітини з довгою перервою, які підтримують довгострокову імунну пам'ять, - йдеться у повідомленні.

У дослідженні взяли участь 503 медичних працівників.

Нагадаємо, що китайські науковці Гонконзького університету провели рідкісний порівняльний аналіз ефективності вакцини від Pfizer і CoronaVac.

1