Вчені знайшли найменшу рептилію у світі - нанохамелеона

Причина маленького розміру виду залишається загадкою
Вчені знайшли найменшу рептилію у світі - нанохамелеона
Хамелеон (фото: New Atlas)
2 Лютого 2021, 03:01
читать на русском
Вчені виявили у північних районах острова Мадагаскар новий вид хамелеона завдовжки 22 мм - він найменша рептилія у світі.

Про це повідомляє New Atlas.

Дослідники знайшли двох особин виду Brookesia nana — чоловічо-жіночу пару. Самка має довжину тіла до 29 мм — найменші розміри серед відомих геконів та хамелеонів. Самці ще менші — завдовжки до 22 мм з хвостом. Самець нанохамелеона став найменшою рептилією у світі та перегнав попереднього рекордсмена — споріднений вид B. tuberculata — приблизно на пів міліметра.

Читайте також

Вчені переконалися, що пара нанохамелеонів повнолітня, коли провели мікроскопічне рентгенівське сканування, результати якого підтвердили зрілість обох особин. У самиці виявили два зародкових яйця, а статеві органи самця виявилися достатньо розвиненими для спарювання з самицями більшого розміру.

Причина маленького розміру виду залишається загадкою.

Найближчим родичем нового хамелеона є майже вдвічі більший за розміром B. karchei, який зустрічається в тих самих горах. Це означає, що в обох видів спільна особливість — надзвичайна мініатюризація, - заявив дослідник Йорн Келер.

Нагадаємо, що у китайському місті Гуанчжоу запустили пілотний проєкт відстеження загублених домашніх тварин - систему розпізнавання собак за відбитком їх носа.

1