Венедіктова просить українців повідомляти про порушення і "гречкосійство" на місцевих виборах

Ірина Венедіктова звернулася до громадян України та кандидатів у відеозверненні
Важливо
Венедіктова просить українців повідомляти про порушення і "гречкосійство" на місцевих виборах
Ірина Венедіктова (Фото: УНІАН)
22 Жовтня 2020, 12:01
читать на русском

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова напередодні голосування 25 жовтня закликала українців повідомляти до правоохоронних органів про можливі підкупи виборців. Оскільки від початку виборчої кампанії чимало кандидатів вже порушили виборче законодавство.

Про це Венедіктова сказала у відеозверненні, повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Генпрокурорка запевнила, що заява до силових структур може багато змінити, зокрема, як і голос виборців, який може стати вирішальним.

Порушення виборчого законодавства можуть суттєво впливати на результат волевиявлення. Саме тому я закликаю громадян, які стали свідками чи потерпілими від таких правопорушень, повідомляти про них до правоохоронних органів. Якщо на вас тиснуть, вам пропонують за голос гроші чи подарунки, погрожують чи перешкоджають вашому праву обирати чи бути обраним, пам’ятайте - так само нечесно ці кандидати діятимуть і коли отримають омріяні мандати, - заявила Венедіктова.

Читайте також

За її словами, кандидати часто борються за мандати брудними технологіями і схемами, не обійшлося цьогоріч без традиційних "сіток і гречки". Так, протягом цієї виборчої кампанії, станом на 21 жовтня розпочато 475 кримінальних справ, з яких 234 - саме про порушення виборчого законодавства. Венедіктова навела до прикладу найяскравіші випадки порушень, серед яких:

  • в Кіровоградській області кандидат в мери Світловодська "купив" двійника для конкурента, який мав у бюлетені "відтягнути" у нього частину голосів
  • в Одеській області кандидат в депутати Подільської міської ради дав хабар у 25 тисяч гривень члену тервиборчкому. Хабарника затримали, він під цілодобовим домашнім арештом
  • у Київській області кандидат на посаду голови ОТГ вітав вчителів конвертами з однією тисячею гривень. Йому повідомлено про підозру.

Читайте також

Наприкінець Венедіктова додала, що нині є сто проваджень щодо хуліганства, а саме пошкодження агітаційних наметів, нападів на агітаторів і представників партій. Загалом від початку цьогорічної виборчої кампанії підозру вручено 28 особам в 19 кримінальних справах. До суду скеровано один обвинувальний акт.

Як повідомлялося раніше, правоохоронці викрили зловмисників, які у трьох областях України штучно збільшували кількість виборців до місцевих виборів 25 жовтня. Шахраї змінювали адресу для голосування громадянам і подавали відповідні заяви до Державного реєстру виборців.

1