Зловмисники у трьох областях України штучно збільшували кількість виборців

За фактом штучного збільшення виборців відкрито кримінальну справу
Зловмисники у трьох областях України штучно збільшували кількість виборців
Штучне збільшення виборців (фото: Нацполіція)
22 Жовтня 2020, 11:16
читать на русском

Правоохоронці викрили зловмисників, які у трьох областях України штучно збільшували кількість виборців до місцевих виборів 25 жовтня. Шахраї змінювали адресу для голосування громадянам і подавали відповідні заяви до Державного реєстру виборців.

Про це повідомила пресслужба Національної поліції.

Як з'ясувалося,  зловмисники на одній адресі реєстрували від 50 до 300 українців. Заяви про зміну місця голосування вони подавали і електронно, і письмово. Зокрема, в Одеській області для цього використовувалися цифрові підписи громадян, які зловмисники отримали шахрайським способом.

Читайте також

А у Тернопільській області декан одного з ВУЗів організував "схему" серед студентів. Вони робили це за певну суму грошей.

Зловмисники штучно збільшували кількість виборців на окремих дільницях в Одеській, Житомирській і Тернопільській областях

Крім того, аналогічну "схему" зловмисники організували у Житомирської області. Там затримані збирали персональну інформацію громадян та за гроші змінювали їхні виборчі адреси.

Зловмисники штучно збільшували кількість виборців на окремих дільницях в Одеській, Житомирській і Тернопільській областях

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 158 (Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців) ККУ. Санкція статті передбачає покарання до семи років позбавленням права. Тривають слідчі дії.

Нагадаємо, раніше у Вінниці кандидати від партії "Опозиційна платформа - За життя" роздавали приготовлені страви та агітували за політичну силу. Їжу особисто роздавав охочим кандидат на посаду Вінницького міського голови від цієї політсили В’ячеслав Узелков. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом підкупу виборців.

1