Верещук пояснила, як українцям повернутися з російської депортації без документів

Громадянам допоможуть швидко відновити документи
Головне
Верещук пояснила, як українцям повернутися з російської депортації без документів
Депортація (Фото: Державна міграційна служба)
30 Червня 2022, 10:33
читать на русском

Депортовані росією українці можуть повернутися додому і без паспортів.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час телемарафону єдиних новин.

За її словами, усіх українців, яким вдалося виїхати з росії через іншу країну, безперешкодно пускатимуть на територію України. Також громадянам також допоможуть швидко відновити документи.

Верещук зазначила, що влада України зараз розробляє маршрути, за якими будуть курсувати безплатні транспортні засоби. Вони допомагатимуть людям без грошей і без паспортів дістатися України через Естонію та Латвію. Адже з цієї сторони повертається найбільший потік депортованих.

Наші кордони закриті з рф, але у нас є домовленість із прикордонниками, якщо українцям вдасться дійти до кордону з Україною ми будемо пропускати й без паспортів, без документів, що посвідчують особу. Головне знайти шлях, щоб повернутися додому, дзвонити нам – ми допоможемо з квитками, з паспортними документами, – розповіла вона.

Тим часом речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко зазначив, що українці без документів при поверненні на Батьківщину проходитимуть відповідну перевірку на кордоні, яку здійснюватимуть правоохоронці та Міграційна служба.

Кожен правоохоронний орган і Міграційна служба мають необхідні бази даних, де зберігається інформація про наших земляків. На основі цих баз даних буде якнайшвидше проведено ретельну перевірку, щоб ідентифікувати особу (без документів). Коли громадянин прибуде в пункт пропуску або в те місце, де він зможе перетнути кордон, і далі спілкуватиметься з прикордонниками, йому обов'язково необхідно назвати своє ПІБ, дату народження і всі інші необхідні дані, - сказав він.

Нагадаємо, від початку війни російські окупанти почали незаконно вивозити тисячі українців до росії. Їх насильно садять до автобусів та забирають українські паспорти.

Читайте також