Верещук розповіла, яку допомогу можуть отримати мешканці деокупованих територій України

Насамперед українцям потрібно зафіксувати пошкодження та подати в реєстри
Верещук розповіла, яку допомогу можуть отримати мешканці деокупованих територій України
Наслідки ворожих обстрілів, фото Резніченко
20 Вересня 2022, 10:49
читать на русском

Поки в Україні не виплачують компенсації за зруйноване окупантами житло, проте важливо зафіксувати пошкодження.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в етері телемарафону FREEДОМ.

За її словами, наразі відбувається процес фіксації, подачі заявки, а потім вже буде процес виплати компенсацій.

Поки компенсації немає, але потрібно зафіксувати, все правильно подати в реєстри, тоді дочекатися компенсації. Про компенсації на територіях, які були звільнені, не йдеться. Якщо ваше житло зруйноване або частково зруйноване, ви маєте право на щомісячні виплати, як і внутрішньо переміщені особи. Будь ласка, зверніться до нас, ми дамо консультацію, щоб кожен місяць принаймні отримували гроші, – розповіла Верещук.

Міністерка додала, що вживаються заходи для забезпечення одержувачів соціальних виплат готівкою. Зокрема пенсії відновлюють, "Укрпошта" почала розвозити виплати.

Тепер ми говоримо про "ПриватБанк" та "Ощадбанк", вони не можуть готівкою привозити, але зробили все, щоб люди отримали свої гроші. Це і виїзди у відділення, які працюють, організували автобуси. Це можливість отримати гроші на касі, є продуктові магазини, куди приходить людина з карткою, може зняти готівку. Інші виплати соціальні, вони на картках є, але тепер потрібно, щоб люди могли їх отримати, тому що є проблеми з енергозабезпеченням, з доступом фізичним до банкоматів, – пояснила вона.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів розширив та спростив порядок подання інформаційного повідомлення про зруйноване чи пошкоджене майно внаслідок збройної агресії рф.

Читайте також

1