Верховна Рада посилила покарання за домашнє насильство

За насильство передбачається штраф, або громадські роботи, або арешт
Головне
Верховна Рада посилила покарання за домашнє насильство
Насильство (фото: Pexels)
1 Липня 2021, 16:18
читать на русском

Верховна Рада України ухвалила закон щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі (№3908-1).

Документ у другому читанні підтримали 336 народних депутатів, повідомляється на сайті парламенту.

Документ передбачає, що за вчинення насильства, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров'ю потерпілого, передбачається накладення штрафу від 170-340 грн, або 30-40 годин громадських робіт, чи арешт до 10 діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яка протягом року вже мала адміністративне стягнення, передбачають штраф 340-680 грн, або 40-60 годин громадських робіт, чи адмінарешт до 15 діб.

Повідомляється, що закон спрямований на удосконалення правового регулювання притягнення до відповідальності за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування, а також практичної реалізації права постраждалої особи на відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, завданих внаслідок домашнього насильства.

Законом встановлено, що військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти під час проходження зборів, а також особи рядового і начальницького складів Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту і Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, поліцейські несуть адміністративну відповідальність за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування на загальних підставах.

Тим часом у Київській міській держадміністрації заявили, що в Києві спостерігається сплеск домашнього та гендерно обумовленого насилля.

Із початку року, за даними КМДА, у Києві зафіксували 10 904 звернення стосовно домашнього та гендерно зумовленого насильства. Із них 8709 зафіксувала поліція, і 2195 – Центр гендерної рівності. Протягом червня до поліції надійшло 1424 звернення, до служби "Телефон довіри" – 401.

Нагадаємо, восени минулого року президент Володимир Зеленський підписав указ про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства.

Читайте також

1