Верховна Рада призначила нового суддю Конституційного суду

Представники "Слуги народу" запропонували його кандидатуру на посаді судді КСУ
Головне
Верховна Рада призначила нового суддю Конституційного суду
Віктор Кичун Фото: t.me/verkhovnaradaukrainy
18 Лютого 2021, 14:36
читать на русском

Верховна Рада призначила на посаду судді Конституційного Суду Віктора Кичуна. Він доцент Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого, раніше працював у банку з проблемними боржниками.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні парламенту у четвер, 18 лютого. Його кандидатуру підтримав 241 народний депутат.

Фото: t.me/verkhovnaradaukrainy

Так, фракція "Слуга народу" рекомендувала Кичуна на цю посаду та віддала основну частину голосів - 205. Депутатські групи "За майбутнє" - 10 голосів та "Довіра" - 18 голосів. Кичуна підтримали також вісім позафракційних депутатів.

Фото: t.me/verkhovnaradaukrainy

Якщо ви мене оберете, то у вас буде ще мінімум один прихильник стримування Конституційного суду. Я вважаю, що ми створили надмірну судову надінституцію, яка сьогодні фактично домінує у державі, - заявив Кичун під час виступу у Раді.

Як повідомила представниця Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря, парламент обирав серед таких кандидатів: Боднар-Петровська О.Б., Кичун В.І., Павленко Ю.О., Сидорович Р.М.

Читайте також

За офіційною біографією, Віктор Кичун працює у Національному університеті імені Ярослава Мудрого, доцент кафедри конституційного права та кандидат юридичних наук. У сфері права у нього понад 25 років досвіду. Працював адвокатом та юрисконсультом.

До 2015 року Кичун був головою юридичного управління, членом правління і директором з правових питань та роботи з проблемною заборгованістю "Банку Кредит Дніпро". Він зареєстрований як ФОП.

Віктор Кичун

Віктор Кичун Фото: nlu.edu.ua

Так, новий суддя КСУ Кичун товаришує з представником президента Володимира Зеленського у Конституційному суді Федором Веніславським.

Як повідомив Веніславський у коментарі "Радіо Свобода", Кичун - порядна людина та професіонал своєї справи, якого він рекомендував, а фракція "Слуга народу" підтримала. Конфлікту інтересів Веніславський у цьому не вбачає.

У Конституційному суді ще одна посада судді вільна, але кандидатів на неї сьогодні не розглядали.

Нагадаємо, що через те, що голова Конституційного суду Олександр Тупицький відсторонений від роботи і його не пускають на роботу, КСУ не може оплатити комунальні платежі й видати зарплату співробітникам.

1