Через відсторонення Тупицького у Конституційному суді не можуть заплатити зарплату і комуналку

Тупицький не має доступу до печатки, без якої Казначейство не приймає до оплати фінансові документи
Через відсторонення Тупицького у Конституційному суді не можуть заплатити зарплату і комуналку
Олександр Тупицький (Фото: пресслужба КСУ)
8 Лютого 2021, 15:50
читать на русском

Через те, що голова Конституційного суду Олександр Тупицький відсторонений від роботи і його не пускають на роботу, КСУ не може оплатить комунальні платежі і видати зарплату співробітникам.

Про це з посиланням на наукового консультанта суду Анатолія Селіванова повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Селіванова, оскільки Тупицький (досьє Олександра Тупицького), згідно з указом президента, відсторонений від обов'язків судді КС, але не відсторонений від виконання обов'язків глави Конституційного суду, то саме в його розпорядженні перебуває печатка, яка ставиться на фінансовій документації для Казначейства.

Глава КС не може пройти в будівлю Конституційного суду ... у нього немає доступу до сейфа, де лежить печатка ... він не може пройти до свого кабінету і поставити цю печатку, - сказав Селіванов.

Без цієї печатки Казначейство блокує усі фінансові операції суду, в тому числі комунальні платежі і виплату зарплати.

Селіванов також розповів, що співробітникам КС зрештою вдалося отримати зарплату, оскільки печатку поставив керівник секретаріату суду, але наступного разу Казначейство може не пропустити такий документ. За законом, фінансова документація завіряється першою особою або виконувачем обов'язки голови суду, але не тимчасово виконувачем обов'язків.

Крім того, відповідаючи на питання про те, чи може бути продовжено термін дії указу президента (досьє Володимира Зеленського) про відсторонення Тупицького від виконання обов'язків судді, Селіванов сказав, що питання повернення Тупицького на посаду "буде вирішувати Офіс генпрокурора".

Читайте також

Нагадаємо, попри недопущення голови Конституційного Суду Олександра Тупицького до роботи, він все одно продовжує виконувати службові обов’язки в режимі дистанційної роботи.

19 січня працівники Управління державної охорони України не дозволили голові КСУ зайти до будівлі суду. Сам Тупицький вважає недопуск на робоче місце "черговою спробою протиправного втручання у діяльність голови Конституційного суду України".

Згодом стало відомо, що Державне бюро розслідувань повідомило про підозру судді та голові Конституційного суду України.

1 лютого указ президента України Володимира Зеленського щодо відсторонення від посади судді Конституційного суду Олександра Тупицького оскаржили у Верховному суді.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".

1