Верховна Рада схвалила законопроєкт про реформування СБУ

Законопроєкт передбачає ліквідацію спецпідрозділів по боротьбі із корупцією та організованою злочинністю
Верховна Рада схвалила законопроєкт про реформування СБУ
Служба безпеки України (фото: facebook.com/SecurSerUkraine)
28 Січня 2021, 19:07
читать на русском

Верховна Рада у першому читанні схвалила за основу проєкт Закону "Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України".

Підтримали законопроєкт 285 депутатів, проти - два, утримались - 13 депутатів. Не взяли участь в голосуванні ще 37 парламентарів.

Законопроєкт спрямовано на підвищення інституційної спроможності СБУ із забезпечення державної безпеки та приведення законодавства України, що регулює її діяльність. Цей законопроєкт має замінити закони України "Про Службу безпеки України" і "Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України", якими наразі регулюється діяльність СБУ.

Читайте також

Згідно з документом, вводяться нові стандарти соціального та правового захисту осіб залучених до конфіденційного співробітництва. Також надаються повноваження проводити спеціальні інформаційні операції та протидіяти проведенню проти України спеціальних інформаційних операцій.

Законопроєкт передбачає ліквідацію спецпідрозділів СБУ по боротьбі із корупцією та організованою злочинністю (ГУ БКОЗ, т.зв. "К"). Зокрема, обмежується правоохоронна функція СБУ шляхом поступової (до 2024 року) передачі функції досудового розслідування до ДБР; часткова демілітаризацію СБУ з переходом на спеціальні звання.

Нагадаємо, що в Україні створять єдиний державний правоохоронний орган, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами чисельністю до 4000 осіб. Так, Бюро економічної безпеки України стане центральним органом виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави.