Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету: куди підуть кошти

Граничний обсяг державного боргу зросте на 20 млрд грн
Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету: куди підуть кошти
Верховна Рада України, голосування (фото: УНІАН)
29 Квітня 2021, 17:46
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до закону "Про державний бюджет України на 2021 рік" щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом (законопроєкт №5308).

Відповідне рішення підтримали 277 народних депутатів на засіданні 29 квітня.

У законі йдеться, що Державна іпотечна установа приєднається до ПрАТ "Укрфінжитло". Також створюються необхідні умови для належної реалізації ініційованої президентом, забезпечуватиметься функціонування ринку іпотечного кредитування і впроваджуватимуться фінансово-кредитні механізми задля забезпечення українців житлом.

Документ викладає в новій редакції статтю 30 закону "Про державний бюджет України на 2021 рік".

Міністерство фінансів має здійснити випуски облігацій внутрішньої державної позики з подальшим придбанням у порядку, визначеному урядом, у держвласність в обмін на такі облігації акцій додаткової емісії ПрАТ "Укрфінжитло".

Також передбачені зміни в додаток №2 до закону про державний бюджет. Цьогоріч у бюджеті граничний обсяг держборгу зросте на 20 млрд грн.

Читайте також

У другому читанні передбачили додаткові видатки :

  • на закупівлю нових трамваїв для міст Дніпро та Кривий Ріг у сумі 1,2 млрд гривень,
  • на розвиток комунальної інфраструктури, у тому числі на придбання комунальної техніки, у сумі 100 млн гривень за рішенням Кабінету міністрів;
  • на будівництво залізнично-автомобільного мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві (з підходами) на залізничній дільниці "Київ-Московський - Дарниця" у сумі 500 млн грн.

Збільшено видатки для Міністерства охорони здоров'я за бюджетними програмами гарантій медобслуговування (на 3,25 млрд грн), оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я (на 893,1 млн грн), окремі медичні програми (на 171,5 млн грн), забезпечення діяльності Центру мікрохірургії ока (на 138,7 млн грн).

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5304 про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами. Так, на зарплати для працівників місцевих та апеляційних судів можуть направити 600 млн грн.