Верховний Суд залишив без змін вирок Януковичу у справі про державну зраду

Президенту-втікачу не допомогли і шестеро правозахисників
Важливо
Верховний Суд залишив без змін вирок Януковичу у справі про державну зраду
Віктор Янукович (фото: УНІАН)
6 Грудня 2021, 21:27
читать на русском

Верховний Суд залишив в силі вирок колишньому президентові-втікачу Віктору Януковичу, яким його засуджено до 13 років позбавлення волі у справі про державну зраду. Суд залишив без задоволення апеляцію адвокатів.

Про це стало відомо із трансляції засідання суду 6 грудня, яке транслювалося на YouTube.

Суд ухвалив вирок Оболонського райсуду Києва, ухвалу Київського апеляційного суду стосовно Януковича Віктора Федоровича залишити без зміни, а касаційні скарги залишити без задоволення. Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає, – оголосив суддя.

Як повідомив Офіс генерального прокурора у Telegram, заступник керівника Київської обласної прокуратури та керівник Бучанської окружної прокуратури підтримали публічне обвинувачення у Верховному Суді, який розглядав касаційні скарги шести захисників експрезидента.

Так, 6 грудня Верховний Суд відмовив та визнав обґрунтованими доводи прокурорів, залишивши без змін вирок, яким Януковича засуджено за вчинення державної зради та пособництво у веденні агресивної війни. Йому призначено покарання - 13 років позбавлення волі.

Таким чином суд підтвердив обґрунтованість та законність вироку Оболонського районного суду від 24 січня 2019 року та ухвали Київського апеляційного суду від 2 жовтня 2020 року, - наголосили в Офісі генпрокурора.

Нагадаємо, 22 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову, що Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень, та є таким, що не виконує свої обов'язки. Згодом Януковича було оголошено у розшук у рамках кримінальної справи за масові вбивства мирних громадян під час Євромайдану.

24 січня 2019 року Янукович був визнаний винним у державній зраді, посібництві у веденні агресивної війни, за що заочно засуджений на 13 років позбавлення волі.

17 листопада Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо злочинів на Майдані у лютому 2014 року, вчинених вищими посадовими особами держави під керівництвом президента-втікача Віктора Януковича. Розслідування кримінального провадження щодо злочинної групи Януковича тривало 8 років. Під час розслідування було зібрано понад 1,5 тисячі томів доказів.

Читайте також