Весняна хвиля COVID-19 буде значно стрімкішою - НАН України

Нова хвиля коронавірусу супроводжуватиметься вищим рівнем захворюваності
Головне
Весняна хвиля COVID-19 буде значно стрімкішою - НАН України
Фахівці в захисних костюмах, коронавірус (фото: УНІАН)
12 Березня 2021, 07:03
читать на русском

Весняна хвиля COVID-19 буде значно вища і стрімкіша, ніж осіння, та може стати національною катастрофою. Про це попереджає один із перших дослідників пандемії COVID-19, лікар і науковець, кандидат біологічних наук Володимир Галицький (Інститут біохімії імені О.В. Палладіна НАН України).

У пресслужбі НАН повідомили, що очолювана українським ученим міжнародна група науковців ідентифікувала ключові молекулярні механізми, що лежать в основі хвилеподібного перебігу пандемії COVID-19, та дійшла висновку, що нова хвиля ковіду супроводжуватиметься вищим рівнем захворюваності, значно більшою кількістю важких випадків та значно вищою летальністю, ніж осіння хвиля.

Весняна хвиля епідемії триватиме до середини травня, а її пік припаде на початок квітня. На піку щоденна кількість нових випадків може сягнути 40 тисяч (інше питання, скільки з цих випадків буде підтверджено, оскільки лабораторні потужності на сьогодні все ще залишаються дуже обмеженими), а щоденна кількість смертей – перевищити тисячу, особливо якщо можливості системи охорони здоров’я будуть вичерпані, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

За даними вчених, інтенсивне проведення щеплень могло б стати на заваді стрімкому розвитку епідемії в Україні.

Щоб зірвати весняну хвилю захворюваності, на цей момент слід було б вакцинувати вже близько 50-70% населення, однак темпи вакцинації у нас, на жаль, дуже невисокі, - каже Галицький.

На його думку, час уже непоправно втрачено, але ще можна запобігти найгіршому сценарію.

Необхідно негайно припинити будь-які спроби загравати з епідемією та якнайскоріше запровадити на усій території України повномасштабні протиепідемічні заходи – аж до суворого карантину й зупинки роботи громадського транспорту. Необхідно розгортати тимчасові госпіталі, як торік в Ухані; максимально прискорити вакцинацію, насамперед вакцинацію медичного персоналу; збільшити потужності для лабораторної діагностики, - сказав вчений.

Науковець радить громадянам уникати поїздок у громадському транспорті; утриматися від відвідання масових заходів, спортзалів, розважальних закладів, закладів харчування; загалом уникати всіх контактів, без яких можна обійтися; носити респіратори зі ступенем захисту FFP3 і захисні окуляри; за можливості – вакцинуватися.


Контекст. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні та в усьому світі почалася третя хвиля пандемії COVID-19.

В Україні Міністерство охорони здоров'я фіксує зростання кількості хворих на коронавірус. За тиждень захворіли 54 666 людей, що на 10 тисяч більше за попередній тиждень. Також зростає кількість госпіталізованих через COVID-19.

Читайте більше у нашому матеріалі: Минув рік з коронавірусом, але висновків не зробили: чому Україну чекає новий локдаун. 

1