Вибори прем'єр-міністра Британії: кількість кандидатів скоротилась до трьох

Остаточно стане відомо ім'я нового лідера 5 вересня.
Вибори прем'єр-міністра Британії: кількість кандидатів скоротилась до трьох
Кандидати у прем’єр-міністри Великої Британії / Колаж: Парламент.UA
19 Липня 2022, 19:48
читать на русском

Четвертий раунд голосування за нового лідера Консервативної партії, який стане і прем'єр-міністром, відбувся у Великій Британії.

Про це повідомляє The Guardian.

Результати голосування:

  • ексочільник Міністерства фінансів Ріші Сунак — 118;

Ріші Сунак / Фото: Фото: Associated Press

  • колишня міністерка оборони, міністерка торгової політики Пенні Мордонт — 92;

Пенні Мордонт / Фото: Associated Press

  • очільниця Міністерства закордонних справ Ліз Трасс — 86;

Ліз Трасс / Фото: Associated Press

Член парламенту Кемі Баденох вибула з політичної гонитви. Вона набрала найменше голосів депутатів-консерваторів — 59 голосів. Баденох подякувала своїм однопартійцям за підтрику.

20 липня відбудеться останній етап голосування. Після цього кандидатів залишиться лише двоє. Далі понад 100 тисяч членів Консервативної партії по всій Британії обиратимуть лише одного.

Ім'я нового лідера Консервативної партії стане відоме 5 вересня. Він автоматичне стане новим прем'єром. Щоправда, очільника уряду формально ще має затвердити королева Єлизавета II.

The Guardian припускає, що Ріші Сунак майже напевно буде в фінальному бюлетені для членів партії, і він, швидше за все, боротиметься за лідерство з Ліз Трасс, а не з Пенні Мордаунт.

Нагадаємо, 6 червня члени Консервативної партії Великої Британії висловили вотум довіри Борису Джонсону, завдяки чому він зміг зберегти свою посаду. Однак 7 липня Борис Джонсон пішов з посади прем'єр-міністра і лідера Консервативної партії на тлі політичної кризи, яка виникла в країні через відставки низки міністрів.

18 липня члени Консервативної партії провели голосування за кандидатів у прем'єри Британії, після чого визначили чотирьох можливих наступників Джонсона. Найбільше голосів набрав колишній глава мінфіну Ріші Сунак — 115, на другому місці — заступник міністра з міжнародної торгівлі Пенні Мордонт (82 голоси). Третьою стала глава МЗС Ліз Трасс (71 голос). Четвертою кандидаткою стала колишня заступниця міністра у справах жінок та рівноправності Кемі Баденок (58 голосів).

До 21 липня у списку мають залишитися лише двоє претендентів, і хто з них буде кандидатом у прем'єри, визначать 160 тис. членів Консервативної партії. А ім'я нового прем'єр-міністра Великої Британії стане відомим 5 вересня.

Читайте також