Від початку окупації Криму 43 місцевих жителів зникли безвісти

Окупаційна влада півострова не проводила розслідування та була причетна
Від початку окупації Криму 43 місцевих жителів зникли безвісти
Бойовики на Донбасі
13 Квітня 2021, 15:00
читать на русском

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксували 43 випадки насильницького зникнення місцевих жителів Криму від початку окупації півострова.

Про це повідомив фахівець Моніторингової місії Максим Попович в етері телеканалу "Дом".

43 випадки насильницького зникнення, де жертвами були 39 чоловіків і 4 жінки. І серед них — 11 випадків, де жертви залишаються зниклими безвісти досі, - сказав він.

Попович пояснив, що насильницьке зникнення — це той тип порушення прав людини, при якому участь беруть органи державної влади у викраденні або приховуванні інформації про те, де перебуває людина.

За його словами, ці 11 випадків у Криму - це не просто випадки зниклих безвісти або зникнень, а саме випадки насильницьких зникнень.

Читайте також

Тут мається на увазі той факт, що були причетні або є інформація про причетність "органів влади" до цих випадків. Власне, за нашою інформацією, зазвичай до таких порушень часто цитують причетність працівників органів, як-от ФСБ, "самооборона Криму" і так само різних "правоохоронних органів", зокрема і "поліції" Криму, - наголосив Попович.

Постраждалі та їхні родини звертались до "правоохоронних органів" окупованого Криму за фактами насильницьких зникнень. Втім, жодного винного не покарали.

За інформацією Моніторингової місії ООН, "правоохоронці" не здійснили ефективного розслідування цих випадків насильницьких випадків. Родичам зниклих дуже часто відмовляли в наданні інформації про розслідування, якщо взагалі кримінальну справу завели.

Нагадаємо, що після вторгнення Росії до Криму Україна втратила 11 кораблів та катерів, 10 суден забезпечення та 11 об'єктів інфраструктури, серед яких – судноремонтні заводи, майстерні й виробничі об’єднання України.

1