Від початку року на Донбасі загинули семеро цивільних, десять - отримали поранення

Мешканці окупованих територій перебувають під постійною загрозою
Від початку року на Донбасі загинули семеро цивільних, десять - отримали поранення
Війна на Донбасі, снайпер Фото: Міноборони
22 Квітня 2021, 16:13
читать на русском

Від початку цього року на сході України через збройну агресію РФ загинули семеро цивільних, 10 - отримали поранення. Минулого року загинули 18 місцевих, 89 були пораненні.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час круглого столу 22 квітня.

За її словами, на сході України додержання права на життя та безпеку мешканців окупованих територій та районів на лінії розмежування перебуває під постійною загрозою.

Минулого року внаслідок збройної агресії, що триває, загинули 18 мирних жителів, поранені – 89. З початку цього року кількість жертв серед цивільного населення складає 17 осіб: загиблих – 7, поранених – 10. Серед загиблих 2 дітей. 70% всіх жертв (12 осіб) пов’язані з підривом на мінах або інших вибухових пристроях, 24% (4 особи) - через обстріли, - сказала омбудсманка.

Денісова розповіла, що в ОРДЛО окупаційна влада активно проводить процес документування мешканців паспортами РФ. Це відбувається задля забезпечення участі жителів окупованих територій у парламентських виборах до Державної думи РФ восени 2021 року.

Так, під примус до отримання російських паспортів підпадають медики, вчителі, працівники підприємств. У разі відмови від отримання російського паспорта їх можуть звільнити з роботи. У закладах охорони здоров’я медична допомога надається лише тим громадянам, які мають паспорти, видані окупаційною адміністрацією або Російською Федерацією.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський вважає, що Росія на Донбасі займається провокаціями, тисне та намагається залякати Україну.

Читайте також