Відмивав гроші: повідомлено про підозру ексдепутату Миколі Мартиненку

Колишній голова комітету ВР провів злочинну фінансову оборудку з коштами чеської компанії
Головне
Відмивав гроші: повідомлено про підозру ексдепутату Миколі Мартиненку
Фото: з відкритих джерел
28 Липня 2022, 18:02
читать на русском

НАБУ та САП повідомили про підозру колишньому народному депутату України, ексголові комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу в одержанні неправомірної вигоди та відмиванні коштів.

Йдеться про Миколу Мартиненка.

У прокуратурі зазначають, що дії колишнього народного обранця кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 та ч. 2 ст. 209 КК України.

Слідство встановило, що у липні 2014 року колишній народний депутат одержав від керівництва чеської компанії SKODA JS a.s. (входить до холдингу "Об’єднані машинобудівні заводи", який належить російському "Газпромбанку") неправомірну вигоду у 311,6 тис. євро за сприяння в просуванні їхніх інтересів в Україні.

Неправомірну вигоду перерахували під виглядом оплати агентських послуг за угодою про співпрацю, укладеною між SKODA JS a.s. та кіпрською компанією, афільованою з екснардепом. Надалі одержану неправомірну вигоду через низку транзакцій із залученням компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських Островах, легалізували. У підсумку кошти опинилися на рахунку компанії, теж зареєстрованої на Кіпрі, кінцевим бенефіціаром якої виявився екснардеп, - йдеться у повідомленні.

Детективи з'ясували, що з рахунків цієї компанії сплачували за навчання, відпочинок, оренду житла за кордоном та інші особисті потреби екснародного депутата та його родичів.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ розпочали на основі інформації, наданої правоохоронними органами Чехії, які і виявили підозрілі транзакції чеської компанії SKODA JS a.s.

Довідково: Микола Мартиненко - народний депутат 8 скликання. 30 листопада 2015 року склав депутатські повноваження у зв'язку з корупційним скандалом. Політик є фігурантом шести антикорупційних розслідувань. У 2017 році - проходив по справі щодо розтрати коштів державного підприємства. Кримінальні справи щодо нього також розслідуються у Швейцарії та Чехії.

Нагадаємо, екснардеп є обвинуваченим в іншій справі, розслідуваній НАБУ і САП. За даними обвинувачення, він разом зі спільниками організував схеми розкрадання коштів з держпідприємств СхідГЗК і "Енергоатом". Загальні збитки становлять понад 6,4 млн Євро та 17,2 млн дол. США. Ця справа розслідувана і скерована до суду ще у 2018 році. На жаль, через затягування сторони захисту її досі не розглянули.

Читайте також