Відсьогодні в Україні стало обов`язковим обслуговування українською

За порушення підприємці платитимуть штрафи від 5100 до 6800 грн
Головне
Відсьогодні в Україні стало обов`язковим обслуговування українською
Черга до каси (Фото: pexels)
16 Січня 2021, 10:53
читать на русском

Від 16 січня в Україні сфера послуг повністю перейшла на обслуговування українською мовою.

Про це йдеться у статті 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яка набула чинності саме сьогодні.

Мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова, - йдеться у законі.

Відтак інформація про товари та послуги на території України надається українською.

Зокрема:

  • Від 16 січня цього року підприємства, установи та організації усіх форм власності, підприємці й інші суб’єкти господарювання мають здійснювати обслуговування та надавати інформацію про товари і послуги, зокрема через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, українською.
  • Усі виробники, а також виконавці та продавці зобов'язуються надавати споживачам інформацію про свої товари, роботи чи послуги державною мовою.
  • Українською має подаватися інформація на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.
  • Крім того, тепер суб’єкти електронної комерції, зареєстровані в Україні, будуть зобов’язані забезпечити надання усієї інформації, визначеної законом, зокрема і щодо предмета електронного договору, державною мовою.
  • Водночас інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися іншими мовами. В такому разі обсяг інформації українською не може бути меншим за встановлений законом про захист прав споживачів обов’язковий обсяг.
  • Також може здійснюватися обслуговування клієнта не державною мовою, якщо на цьому наполягає клієнт і знайдено прийнятну для обох сторін мову комунікації.
  • В інформації про товари, роботи чи послуги, наданій державною мовою, закон допускає використання слів, скорочень, абревіатур та позначень англійською мовою та/або з використанням літер латинського та/або грецького алфавітів.

Читайте також

Нагадаємо, споживачі, яким відмовили в обслуговуванні українською, можуть звернутися зі скаргою до Уповноваженого із захисту державної мови. В офісі мовного омбудсмена такі скарги зобов’язані розглянути і відреагувати на них.

1