Виїзд обмежено придатних до військової служби чоловіків: що потрібно знати

На час воєнного стану для чоловіків діють окремі правила перетину кордону
Виїзд обмежено придатних до військової служби чоловіків: що потрібно знати
Державна прикордонна служба України Фото: пресслужба ДПСУ
3 Серпня 2022, 13:02
читать на русском

В Україні під час воєнного стану діють тимчасові обмеження у праві виїзду з території країни.

У Державній прикордонній службі пояснили правила виїзду чоловіків, які обмежено придатні до військової служби.

Зазначається, що чоловіки призовного віку, які "непридатні до військової служби в мирний час, або обмежено придатні у воєнний час", не можуть виїжджати за кордон під час війни:

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають військово-облікові документи з ТЦК та СП із відміткою/записом "непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час" – не мають права виїжджати за межі України, оскільки такої категорії осіб, не передбачено частиною першою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

З якими хворобами людина вважається обмежено непридатною до служби в ЗСУ:

  • Від призову та військової служби будуть звільняються українці, які мають важкі патології, серед яких: відсутність кінцівки, сліпота, глухота, розумова відсталість, шизофренія.

Також, звільняються від служби та призову люди з такими хворобами:

  • дефекти очей та повік, прогресуюче зниження зору, відшарування або розрив сітківки, глаукома обох очей, короткозорість (далекозорість) одного ока, повністю відсутнє очне яблуко.
  • повна глухота на обидва вуха або глухонімота, що мають виражені вестибулярно-вегетативні порушення, які супроводжуються виникненням симптомів хвороби Меньєра.
  • стійкі розлади психіки (шизофренія, шизотипові, маячні або афективні розлади з загостреннями, що часто повторюються), особи з важкою формою розумової відсталості. Решта можуть бути покликані за рішенням ВЛК.
  • туберкульоз. Якщо людина пройшла лікування, то може бути призвана у воєнний час за рішенням ВЛК.
  • онкологічні захворювання - особи з онкологічними захворюваннями, які мають встановлений невиліковний діагноз не можуть бути призвані на службу до армії.

Особи, в яких захворювання перебуває в стадії стійкої ремісії, а також при повільно прогресуючій патології вважаються обмежено придатними у воєнний час.

Призовники, у яких виявлено доброякісні новоутворення, які супроводжуються тяжкими порушеннями в роботі організму, не можуть бути мобілізовані до ЗСУ.

Усі ті, хто проходив хірургічне лікування або променеву терапію, є тимчасово не придатними під час війни для служби в армії.

  • Інфекційні ураження травної системи та шкіри -  кишкові інфекційні ураження; бактеріальні зоонози; вірусні інфекційні захворювання центральної нервової системи; вірусні інфекційні ураження шкірних покривів і слизових оболонок; гельмінтози; педикульоз.

У воєнний час таких осіб вважають обмежено придатними.

  • Захворювання, що передаються статевим шляхом.
  • ВІЛ - у разі, якщо ВІЛ супроводжується розвитком паразитарних чи інфекційних захворювань, утворенням злоякісних пухлинних процесів, іншими уточненими захворюваннями, то призовник звільняється від служби у мирний та у воєнний час. Ті, хто є носіями вірусу імунодефіциту з безсимптомним перебігом, вважаються обмежено придатними до проходження військової служби.
  • Захворювання системи кровообігу - непридатні до служби ті, хто страждає на серцеву недостатність ІІ-Б-ІІІ ступеня, гіпертонію III ступеня, ішемічну хворобу серця, яка асоційована з серцевою недостатністю ІІ-Б-ІІІ ступеня, інфарктом головного мозку, інсультом, стенозом, емболією, тромбозом, аневризмою прецеребральної, базилярної, сонної, хребетної артерій чи аорти, церебральною формою атеросклерозу з тяжкими порушеннями функцій.
  • також непридатними вважаються призовники, у яких є важкі наслідки флебіту, тромбофлебіту, тромбозів, емболії, виявлено варикозне розширення вен на нижніх кінцівках, варикозне розширення вен в області стравоходу, яєчка, мошонки, органів малого таза, неспецифічна форма лімфаденіту та наслідки хірургічного втручання.
  • Хвороби дихальної системи.
  • Захворювання нервової системи
  • Патології сечостатевої системи - якщо захворювання не викликає серйозних порушень у роботі системи, така особа може вважатися обмежено придатною до проходження служби у воєнний час.
  • Захворювання ендокринної системи.
  • Захворювання кісток.

Не підлягають мобілізації особи, які страждають на:

  • виражену деформацію або дефекти пальців кисті, стоп;
  • важку форму плоскостопості;
  • фібробластичні патології з порушенням рухової активності.
  • не мобілізують осіб після ампутації кінцівки, а також тих, хто має тяжкі захворювання хребта.

Не придатні до служби в армії лише ті, хто страждає на тяжку форму вірусних гепатитів, яка погано піддається лікуванню і супроводжується вираженим порушенням у роботі органів і систем.

Захворювання травної системи - непридатними до служби у мирний та воєнний час є особи, що мають щелепно-лицьові аномалії (за винятком уроджених), у тому числі і аномалій прикусу, що супроводжуються порушенням дихання, нюху, а також ковтальної, мовленнєвої та жувальної функції.

Довічно звільняють від військової служби призовників, які страждають на виразкову хворобу шлунку або дванадцятипалої кишки, езофагіт, гастрит, гастродуоденіт, гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, хворобу Крона, виразковий коліт, кишкову непрохідність, паралітичний ілеус, інвагінацією, дивертикульоз товстої кишки, синдром роздратованого кишечника, спайкову хворобу, захворюваннями печінки, що супроводжуються серйозним порушенням у роботі цього органу.

Раніше в Державній прикордонній службі розповіли, чи мають право на виїзд з України під час війни чоловіки, дружини яких служать в ЗСУ.

Читайте також

1