Військовополонені та члени їхніх сімей можуть отримати 100 тисяч гривень допомоги: як це зробити

Для цього, перш за все, необхідно отримати довідку про перебування у полоні
Військовополонені та члени їхніх сімей можуть отримати 100 тисяч гривень допомоги: як це зробити
Повернення з полону Фото: https://www.facebook.com/92OMBr/photos
20 Березня 2023, 11:22
читать на русском

За статистикою, від початку війни кілька тисяч українських військових перебуває в російському полоні.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій нагадали, що у разі встановлення такого факту особа та/або члени її сім’ї можуть отримати державну допомогу у розмірі 100 000 гривень.

Довідка про перебування військового в полоні входить до переліку обов’язкових документів, які подаються до Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Порядок отримання довідки затверджено постановою КМУ. Нещодавно Уряд затвердив зміни до цієї постанови, якими спрощено порядок оформлення довідок. Це може зробити сам військовий або члени його сім’ї.

Вони можуть звернутися особисто до:

  • Міністерства оборони України;
  • центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво військовими формуваннями;
  • правоохоронного органу  чи державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями;
  • командира підрозділу Збройних сил України;
  • іншого утвореного відповідного до закону військового формування чи органу, що належить до складу сил безпеки і сил оборони України.

Також це можна зробити через Національне інформаційне бюро зателефонувавши на гарячу лінію - 1648 або +38(044)287-81-65 (для дзвінків з-за кордону).

Заява може бути подана в електронній або в паперовій формі. Вона подається у довільній формі, але в ній обов’язково зазначаються:

  • військове (спеціальне) звання (у разі наявності) особи;
  • його прізвище, ім’я, по батькові (у разі наявності);
  • спосіб комунікації (поштова адреса та/або адреса електронної пошти, номер телефону);
  • військове формування чи правоохоронний або інший державний орган (із зазначенням структурного підрозділу, якщо така інформація відома особі), у штаті (штатному розписі) якого перебувала особа на момент позбавлення особистої свободи;
  • період перебування в місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування у нейтральних державах.

У разі відсутності у заяві зазначених відомостей особі, яка подала таку заяву, довідка не оформляється, про що їй повідомляється письмово.

До заяви додається копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, єДокумента або довідка про подання документів для оформлення паспорта громадянина України.

Нагадаємо, через повномасштабне військове вторгнення Росії в Україні деякі сім'ї військових та цивільних зіткнулися з тим, що їх рідні та близькі зникли безвісти. В Офісі Уповноваженого зі зниклих безвісти закликали родичів зниклих безвісти дотримуватися правил інформаційної безпеки в Інтернеті.

Читайте також

1