Які виплати отримують військовополонені українці: пояснення Мінреінтеграції

Під час їх перебування у полоні право на допомогу є у членів їх сімей
Які виплати отримують військовополонені українці: пояснення Мінреінтеграції
Повернення з полону Фото: https://www.facebook.com/92OMBr/photos
11 Березня 2023, 18:29
читать на русском

Через повномасштабне вторгнення Росії, багато сміливих українців стали на захист своєї країни. На жаль, трапляються ситуації коли військові і цивільні потрапляють у ворожий полон.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розповіли, на яку державну грошову допомогу мають право полонені та члени їх сімей.

Право на її отримання мають громадяни, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Це стосується як військовослужбовців, так і цивільних. Також це право є у членів сімей зазначених осіб – під час перебування цих осіб в місцях несвободи.

Факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України встановлює спеціальна Комісія, яка функціонує при Мінреінтеграції.

Після звільнення полонений отримує одноразову грошову допомогу у розмірі 100 тисяч гривень. Водночас він також має право на щорічну допомогу у розмірі 100 тисяч гривень за кожний рік перебування в місцях несвободи.

Щорічна державна грошова допомога надається за кожний рік строку перебування в місцях несвободи з округленням до найближчої цілої кількості років. У такому випадку особа, наприклад,  може отримати відповідну допомогу за 2022 рік, а у випадку перебування в полоні ще понад пів року у 2023 році – також за 2023 рік.

Якщо людина все ще не звільнена, щорічну допомогу може отримувати один із членів її сім’ї – за кожен рік полону.

Нагадаємо, через повномасштабне військове вторгнення Росії в Україні деякі сім'ї військових та цивільних зіткнулися з тим, що їх рідні та близькі зникли безвісти. В Офісі Уповноваженого зі зниклих безвісти закликали родичів зниклих безвісти дотримуватися правил інформаційної безпеки в Інтернеті.

Читайте також

1