Військовозобов`язаним блокують банківські картки: що робити в таких випадках

За розблокування рахунку вимагають сплатити штраф
Важливо
Військовозобов`язаним блокують банківські картки: що робити в таких випадках
Банківська картка, виплати (фото: Pexels)
19 Жовтня 2023, 20:46
читать на русском

Дедалі частіше трапляються випадки, коли військовозобов’язаним, які отримали повістку, але не прийшли у назначений час до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), блокують банківські картки.

Чи законна така схема і як часто до неї вдаються військкомати, розповів адвокат Володимир Крекотень.

"Чи знали ви про те, що вам можуть заблокувати банківську карту за неявку до ТЦК по повістці, яку ви навіть і не отримували? На жаль, такі випадки дедалі частіше трапляються", — заявляє правозахисник.

За його словами, ТЦК вважають, що кинувши повістку у поштову скриньку, військкоми належним чином викликали чоловіка на певний день та час.

Адвокат зазначив, якщо ви не щодня перевіряєте скриньку, то у потрібний день у центр прийти не вдасться, або ж ви навіть не знатимете про цю повістку.

За словами Крекотня, коли ТЦК та СП вважає, що вам належним чином вручена повістка і ви не з’явилися у призначений день та час, вони автоматично, з порушенням всіх принципів і приписів чинного законодавства, з порушенням вашого права на захист та за вашої відсутності, ухвалюють постанову про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

"Ця постанова буде незаконною, оскільки, винесена за відсутності доказів порушення, а також з порушенням права на захист особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Але у ТЦК це нікого не хвилює", — пояснює адвокат.

Далі для виконання постанову направляють у виконавчу службу. Виконавець відкриває провадження і блокує усі рахунки людини, "навіть, якщо це єдине її джерело для існування".

"Дізнавшись про це, ви біжите до виконавця, там дізнаєтесь щодо причини блокування рахунку і про "порятунок". Вам кажуть заплати штраф, витрати виконавчого провадження і тоді все розблокують, а провадження закриють. І ви платите", — додає правозахисник.

Володимир Крекотень не радить йти шляхом "найменшого спротиву" і просто оплатити штраф, аби лише швидше розблокувати рахунок. Він наголошує, що таким чином ви визнаєте свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення, якого не вчиняли.

За словами експерта, варто оскаржувати незаконну постанову про притягнення до адміністративної відповідальності.

Своєю чергою, на заяву адвоката вже відреагував власник Монобанку Олег Гороховський. Він назвав цю інформацію фейком і вигадками.

Нагадаємо, військкоми не мають права забирати у людини документи, телефон, заходити до нього на приватну територію без поліції та підстав, а також зупиняти громадський транспорт та інші засоби пересування.

Читайте також

1