Виправлення у трудовій книжці впливають на розмір пенсії: що треба знати

Через виправлення у трудовій книжці людині можуть не зарахувати окремі періоди до трудового стажу
Виправлення у трудовій книжці впливають на розмір пенсії: що треба знати
Паперова трудова книжка (фото: УНІАН)
28 Лютого 2024, 11:37
читать на русском

В Україні трудові відносини між роботодавцем та працівником регулюються відповідним законодавством. Бувають випадки, коли у трудовій книжці працівника виявляються помилки та виправлення.

Видання "На пенсії" розповіло, на що вони можуть вплинути.

В Україні стаж після 1 січня 2004 року підтверджується даними про сплату страхових внесків. До вказаної дати, як і раніше, підтверджується даними трудової книжки та іншими паперовими документами. За таких обставин помилки в трудовій книжці можуть стати причиною втрати частини стажу.

Працівникам необхідно бережно ставитися до трудової книжки та звертати увагу на такі речі:

  • При прийнятті на роботу має бути відповідний запис (дата, назва посади, назва організації або підприємства, номер і дата наказу, підпис керівника та його прізвище (ПІБ), печатка).
  • Якщо підприємство змінило назву або відбулася його реорганізація, це також має бути зазначено у трудовій книжці.
  • У трудовій книжці не має бути "дописів" іншим чорнилом до попередніх записів про прийняття або звільнення. Такий "допис" важливо правильно оформити окремим записом. Запис має бути завірений належним чином – "доданій інформації вірити", печатка та підпис уповноваженої особи.
  • У випадку, якщо працівник змінив прізвище, важливо вказати назву документа, згідно з яким відбувається зміна, а також вказати, ким і коли він виданий.

Слід зазначити, що виправляти помилки, зроблені в записах у трудових книжках працівників, можуть тільки роботодавці, які власне такі неточні записи допустили.

Нагадаємо, для того, щоб підтвердити періоди стажу трудової діяльності при відсутності оригіналів документів, необхідно звернутися до суду.

Читайте також

1