Вірменія вимагає від США пояснення через використання американських винищувачів F-16 в Нагірному Карабаху

Пашинян цікавиться, чи давали США винищувачі F-16 для бомбардувань мирних сіл і мирного населення
Вірменія вимагає від США пояснення через використання американських винищувачів F-16  в Нагірному Карабаху
Нікол Пашинян (фото: DW)
5 Жовтня 2020, 15:52
читать на русском

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звернувся до радника президента США з національної безпеки Роберта О’Браєна з питанням про використання турецьких винищувачів F-16 в Нагірному Карабасі.

Про це повідомляється в інтерв'ю The New York Times.

Пашинян запитав представника Білого дому, чому США не роблять нічого, щоб завадити Туреччині використовувати винищувачі американського виробництва.

Сполучені Штати повинні пояснити, чи давали вони F-16 для бомбардувань мирних сіл і мирного населення? — сказав прем'єр Вірменії.

За словами Пашиняна, О’Брайен "почув" його стурбованість, і пообіцяв організувати телефонну розмову між лідером Вірменії і президентом США Дональдом Трампом.

Пашинян відмовився відповідати, чи готова Вірменія здати будь-яку частину території Нагірного Карабаху заради можливого мирного врегулювання конфлікту, наполягаючи на тому, що це питання треба адресувати керівникам невизнаної Нагірно-Карабаської республіки.

Після відновлення запеклих боїв на лінії зіткнення в Нагірному Карабасі Вірменія звинуватила Туреччину у втручанні в конфлікт. Анкара і Баку заперечують участь Туреччини в конфлікті.

За даними Вірменії, Туреччина допомагає Азербайджану винищувачами F-16, а також вербує і переправляє найманців з Сирії.

Читайте також

Нагадаємо, що 29 вересня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара готова підтримати Азербайджан як в переговорному процесі, так і "на полі бою".

Президент Франції Еммануель Макрон вважає небезпечними заяви Туреччини на підтримку Баку під час конфлікту у Нагорному Карабаху та проведе консультації з цього питання з лідерами США і Росії.