Вивезти дитину за кордон буде простіше: у Дії розробляють нову послугу

У застосунку можна буде оформити дозвіл на виїзд неповнолітніх
Вивезти дитину за кордон буде простіше: у Дії розробляють нову послугу
Переселенці, біженці Фото: https://www.facebook.com/YurijPoguliajko/
10 Серпня 2022, 12:07
читать на русском

Невдовзі в застосунку Дія з'явиться нова послуга - оформлення дозволу на виїзд дитини за кордон.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Оформлення дозволу на виїзд дитини за кордон — доволі незручна процедура. Вона точно з паперового та забюрократизованого минулого. Треба знайти всі паперові документи та свідоцтва, а головне — час та гроші на нотаріуса. А ще — носити завірену нотаріусом паперову заяву із собою. Її можна випадково втратити, і доведеться ще раз проходити всю процедуру спочатку, - констатував міністр.

За його словами, більшість країн ЄС вже запровадили певну електронну форму для такого дозволу. Наприклад, у Франції її можна просто завантажити з вебсайту, а Італія, Німеччина й Литва взагалі не мають такої процедури.

Сьогодні з командою обговорили запуск дозволу на виїзд дитини за кордон у Дії. Щоб усе можна було оформити у своєму смартфоні в кілька кліків. Просто та зручно. І головне — безоплатно. Це особливо актуально під час війни. Коли багато українок із дітьми виїжджають за кордон, - поінформував Федоров.

За його словами, Верховна Рада підтримала цю ініціативу в першому читанні. Тепер у Мінцифрі чекають, коли законопроєкт схвалять остаточно, щоб запустити нову функцію.

Нагадаємо, в Україні дітям, які не досягли 16-річного віку, заборонено без батьків чи опікунів самостійно виїжджати за кордон.

1