Названі умови щодо самостійного виїзду дитини з України

Неповнолітні можуть без супроводжуючи потрапити за кордон лише з 16 років
Названі умови щодо самостійного виїзду дитини з України
Дитина (фото: Pexels)
22 Червня 2022, 16:36
читать на русском

В Україні дітям, які не досягли 16-річного віку. заборонено без батьків чи опікунів самостійно виїжджати за кордон.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Самостійно виїжджати за межі України дитина може з 16 років, - зазначив начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління ДПСУ полковник Ігор Матвійчук.

У ДПСУ додали, що відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України особа, яка досягла 16 років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Однак, необхідно враховувати й те, що існує ще законодавство тієї країни, куди вона прямує. А там можуть бути свої обмеження.

Наприклад, у сусідній Польщі діти віком від 16 до 18 років, якщо вони прямують без законних опікунів чи батьків, розглядаються як ті, що без нагляду. Відповідно, вони можуть бути поміщені у заклади для тимчасового перебування, поки їх не заберуть законні представники. Законні представники – це батько, мати, або інша особа, яка уповноважена ними нотаріально.

Нагадаємо, у звʼязку із війною Росії проти України українські громадяни можуть звертатися за міжнародним захистом в ЄС. Окрім відомого статусу біженця актуальним став ще один інструмент – "тимчасовий захист".

Читайте також