Візит Пелосі до Тайваню: що відомо на цей час

Білий дім офіційно не підтримав візит спікерки Палати представників США
Важливо
Візит Пелосі до Тайваню: що відомо на цей час
Ненсі Пелосі / Фото: CNN
2 Серпня 2022, 19:00
читать на русском

Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі 2 серпня прибула до Тайваню.

За кілька днів до оголошеного візиту Пелосі збройні сили США у водах на схід від Тайваню розмістили чотири військові кораблі, зокрема авіаносець. А офіційний Китай почав звозити військову техніку до Тайванської протоки, закрив її та зосередив війська у провінції, яка розташована всього в 180 км від Тайваню.

Перед візитом Пелосі Тайвань розгорнув в аеропорту Таоюань системи ППО. Також на Тайвані ввели другий рівень тривоги.

У Білому домі відмовилися нести відповідальність за поїздку Пелосі до Тайваню — CNBC.

О 17:45 (за київським часом) борт SPAR19 з Ненсі Пелосі приземлився у Тайвані.

В аеропорту Пелосі зустрічали мешканці Тайваню в захисних масках кольорів українського прапора:

Після сходження з трапу літака Пелосі  заявила, що її візит є "свідченням прихильності США підтримці тайванської демократії". За її словами, візит жодним чином не суперечить давній політиці Сполучених Штатів, яка керується Законом про відносини з Тайванем 1979 року.

Агенція Сіньхуа пише, що в МЗС Китаю зробили заяву щодо візиту Пелосі на Тайвань - зовнішньополітичне відомство висловило рішучий протест і засудження її дій. У Пекіні також заявили, що це серйозно порушує принцип "одного Китаю" і положення китайсько-американських комюніке.

В МЗС КНР кажуть, що відповідальність за ескалацію напруженості в Тайванській протоці повністю нестимуть США.

У Білому домі заявили, що візит спікера Палати представників США Пелосі до Тайваню не є порушенням суверенітету Китаю.

Китайські збройні сили анонсували чотириденні військові навчання у шести районах моря навколо Тайваню.

Також Китай заявив про початок проведення "цілеспрямованих військових операцій із протидії візиту Пелосі на Тайвань", військові сили перебувають у стані підвищеної бойової готовності.

ЗМІ повідомляють, що 3 серпня Пелосі зустрінеться із президентом Тайваню. Цього ж дня вона вилетить з острова у другій половині дня.


Нагадаємо, що Пелосі заявила про важливість "продемонструвати підтримку Тайваню" на тлі військових провокацій з боку КНР.

Пелосі є давнім критиком Комуністичної партії Китаю. Вона засудила порушення прав людини Пекіном та зустрілася з продемократичними дисидентами та Далай-ламою — тибетським духовним лідером у вигнанні.

Візит Пелосі на Тайвань може стати черговим витком ескалації відносин між США і Китаєм. Пелосі є першим високопоставленим чиновником США, який відвідує Тайвань, з 1997 року.

Китайська народна республіка не визнає незалежність Тайваню та вважає його своєю територією. США підтримують неформальні зв‘язки з Тайванем, а Китай планує захопити острів у разі, якщо він проголосить незалежність.

Міністерство національної оборони Китаю натякнуло на можливу військову відповідь та підкреслило, що армія "ніколи не буде сидіти склавши руки".

Глава КНР Сі Цзіньпінь в телефонній розмові з президентом США Джо Байденом сказав, що не допустить втручання у справи Тайваню.