Водії зможуть повідомляти про порушення ПДР та отримувати 10% від штрафу

Для цього хочуть розробити спеціальне програмне забезпечення
Важливо
Водії зможуть повідомляти про порушення ПДР та отримувати 10% від штрафу
Водій, телефон (фото: Pexels)
1 Червня 2021, 17:28
читать на русском

Водії зможуть фіксувати порушення правил дорожнього руху на мобільний телефон, повідомляти про це до поліції та отримувати 10% від суми штрафу, який застосували до порушника.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на брифінгу 1 червня.

За його словами, народні депутати розробляють новий законопроєкт, який дозволить використовувати мобільний телефон як фактор фіксації порушення ДТП на дорозі. Якщо його підтримає президент і парламент, то мільйони водіїв зможуть фіксувати порушення ПДР.

Для цього розроблять спеціальне програмне забезпечення, тому водій зможе одним натиском на смартфоні відправити до поліції останніх 30 секунд запису. Його оброблять з прив'язкою до місця правопорушення. Відповідно порушнику направлять протокол.

Ми вивчили світовий досвід, коли кожен телефон у машині, якщо його правильно встановити, фіксує порушення ПДР. Водію достатньо клікнути на екран і поліція отримає інформацію про порушення. Якщо нам вдасться реалізувати всі задумані проєкти, то безпека на дорогах України буде, як у Швеції, - сказав Геращенко.

За словами Антона Геращенка, планується, що водії, які будуть допомагати поліції фіксувати порушення, отримуватимуть 10% від суми штрафу, який сплатить порушник.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав закон щодо зміни процедури надсилання постанови про адмінвідповідальність за порушення правил дорожнього руху.

Читайте також

1