Збільшення штрафів, оплатне вилучення та арешт: що буде за порушення ПДР

Закон стосується не лише водії, але й пішоходів
Головне
Збільшення штрафів, оплатне вилучення та арешт: що буде за порушення ПДР
Світлофор, дорога (фото: УНІАН)
15 Березня 2021, 17:57
читать на русском

Вже від 17 березня 2021 року закон про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху вступає в дію. У поліції розповіли, на які зміни варто очікувати всім учасникам дорожнього руху.

Як повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький під час брифінгу у понеділок, 15 березня, ухваленим законом було значно актуалізовано відповідальність за кермування у стані алкогольного сп’яніння.

Якщо раніше відповідальність за керування у стані алкогольного сп’яніння вперше передбачала штраф  - 10 200 гривень і позбавлення права керування на рік, то тепер таке ж правопорушення вперше тягне за собою штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Якщо особа вдруге протягом року скоює таке правопорушення, то вона мусить заплатити штраф – 34 тисячі гривень, транспортний засіб вилучається на три роки, а також можливе оплатне вилучення транспорту.

Якщо водій втретє сідає за кермо напідпитку, то штраф становитиме до 51 тисяч гривень з адміністративним арештом до 15 днів, а також передбачається конфіскація транспортного засобу – безоплатне вилучення.

Білошицький наголосив, що новий закон передбачає нові санкції – адміністративний арешт та оплатне вилучення транспортного засобу.

Суд при ухваленні рішення враховуючи особу правопорушника, враховуючи його майновий стан може визначити покарання у вигляді адміністративного арешту. Оплатне вилучення транспортного засобу – це процедура, за якою за рішенням суду транспортний засіб вилучається у власника, реалізовується на аукціоні, а отримані кошти повертаються власнику, - зазначив він.

Читайте також

За його словами, закон не лише посилює відповідальність, але й усуває прогалини у законодавстві, які існували раніше. А тисячі справ за 130 статтею закривалися у зв’язку із малозначністю, у зв’язку із передачею на розгляд трудового колективу і найбільше – за строками. Тому тепер порушникам не вдасться уникнути відповідності за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння так, як це було раніше.

Законом передбачається, що розгляд справи за статтею 130 тепер буде тривати протягом одного року. Виключається можливість закриття цієї справи за малозначністю чи у зв’язку із передачею на розгляд трудового колективу. Крім того, хочу зазначити, що строк позбавлення права кермування буде сумуватися, а не замінюватися, - зазначив поліціянт.

Якщо йдеться про дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими, то наразі вводиться окремий кваліфікований склад злочину – у разі вчинення ДТП у стані алкогольного сп’яніння, що призвело до нанесення тілесних ушкоджень, важких тілесних чи смерть потерпілих, передбачено позбавлення волі на різні терміни, а також закон виключає будь-які інструменти пом’якшення покарання.

Це означає, якщо людина перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, призвела до ДТП, яка понесла за собою травми чи загибель потерпілих, то порушник не може розраховувати на умовно-дострокове звільнення, амністію чи помилування. Крім того, порушник не зможе уникнути відповідальності у зв’язку з каяттям, примиренням чи передачею порушника на поруки, - пояснив він.

Читайте також

Так, новий закон передбачає посилення покарання за перевищення швидкості, невикористання ременів безпеки або мотошоломів, брудні, неосвітлені чи встановлені з порушенням номерні знаки.

Для пішоходів та велосипедистів, які порушують правила дорожнього руху, також зросли покарання. Перехід у невстановленому місці або на заборонений сигнал світлофора/регулювальника буде вартувати – 255 гривень, раніше було 51 гривня. Порушення правил велосипедистом – 340 гривень. Повторне порушення ПДР велосипедистом чи пішоходом - 850 гривень штрафу.

Законом вноситься зміна щодо використання автомобілів без кольорографічних схем, розпізнавальних знаків та написів.

Білошицький розповів, що раніше така норма не була передбачена в законі, тепер це дозволяється. Мова йде про автомобілі "Фантом". Вже закуплено чотири таких автомобілі, на них встановлюється обладнання та вони будуть працювати у тестовому режимі. Такі автомобілі покликані виявляти правопорушення безпосередньо у русі. Законом вносяться зміни про попередження водіїв про те, що саме на цій ділянці дороги ведеться робота по виявленню порушень.


Контекст. 16 лютого Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху для пішоходів та водіїв.

11 березня президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності за порушення безпеки дорожнього руху.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко вважає, що закон дозволить скоротити кількість п’яних водіїв та зменшити смертність на 10-15% на дорогах України.

1