Врятує тисячі життів: ВООЗ схвалила першу у світі вакцину проти малярії для дітей

Дослідження показали значне скорочення випадків тяжкого перебігу малярії
Врятує тисячі життів: ВООЗ схвалила першу у світі вакцину проти малярії для дітей
Малярійний комар Фото: Pexels
7 Жовтня 2021, 11:47
читать на русском

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) схвалила першу вакцину проти малярії для дітей. Широке використання препарату рекомендоване у країнах Африки, на південь від Сахари, та інших регіонах з помірним і високим ступенем передачі малярії.

Про це йдеться у пресрелізі ВООЗ.

Малярія "RTS,S/AS01" (RTS, S) викликається паразитами Plasmodium falciparum. А вакцину, яку створила компанія GlaxoSmithKline, пробуджує імунітет дитини боротися з цим паразитом. Ця інфекція є найбільш смертоносної з п'яти патогенів на Африканському континенті.

Як зазначив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейесус, використання цієї вакцини на додаток до існуючих засобів профілактики малярії може щорічно рятувати десятки тисяч молодих життів.

Це історичний момент. Довгоочікувана вакцина проти малярії для дітей - це прорив у науці, дитячому здоров'ї та боротьбі з малярією, - сказав глава ВООЗ.

ВООЗ рекомендувала цю вакцину, оскільки результати поточної пілотної програми в Гані, Кенії та Малаві були хорошими. Там з 2019 року вакцинували понад 800 тисяч дітей.

Згідно з даними, у районах, де діти отримували щеплення, зафіксували значне скорочення випадків тяжкого перебігу малярії та смертельних випадків - на 30%. Препарат повинен вводитися за схемою з 4 доз дітям у віці від 5 місяців.

Зазначимо, що Малярія (болотна хвороба, переміжна гарячка, болотна гарячка, трясця, пропасниця) - одне найбільш смертоносних інфекційних захворювань. Щороку від нього помирає 500 тисяч осіб, більшість з яких в країнах Африки. При цьому половина з них - діти до 5 років.

Передається людині при укусах комарів роду Anopheles, так званих "малярійних комарів". Перебіг хвороби супроводжується гарячкою, ознобом, потінням, спленомегалією (збільшенням розмірів селезінки), гепатомегалією (збільшенням розмірів печінки) і анемією, характеризується хронічним перебігом з можливістю рецидивів.

Читайте також