В`язні гратимуть у футбол і відвідуватимуть віртуальні музеї: у Мін`юсті розповіли про деталі модернізації тюрем

У Міністерстві юстиції розповіли про подробиці проєкту "модельних в`язниць” в Україні
В`язні гратимуть у футбол і відвідуватимуть віртуальні музеї: у Мін`юсті розповіли про деталі модернізації тюрем
Тюрма (Фото: pexels)
31 Січня 2021, 18:07
читать на русском

Заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька розповіла деталі проєкту "модельних в’язниць".

Про це повідомляють "Факти".

За словами Висоцької, для створення таких тюрем планують використовувати досвід Канади та Норвегії.

Основна ідея проєкту полягає в тому, що персонал має бути ближчим до в’язнів, вони мусять більше спілкуватися із засудженими. Своєю чергою ув’язнені повинні мати більше особистого простору, але водночас і більше відповідальності.

Як розповіла заступниця міністра, головне завдання проєкту полягає в тому, щоби в’язні адаптувалися до життя на волі, що має знизити рівень рецидивів.

На волі в’язню треба якось піклуватися про себе. А зараз їх обслуговують інші: їжу готують, територію прибирають. Ми хочемо зробити так, щоби в модельній тюрмі людина проходила весь життєвий цикл такий, який би їй довелося проходити на волі. В’язні повинні вміти планувати свої доходи та витрати, — сказала Висоцька.

Заступниця міністра заперечила чутки, що працівників в’язниць змушуватимуть грати у футбол або у щось інше з в’язнями.

Але якщо буде можливість, вони зможуть за власним бажанням пограти у футбол із в’язнями. Чому ні? Можна з в’язнями разом на одній кухні готувати їжу й навіть відвідувати якийсь віртуальний музей, — сказала вона.

Водночас Висоцька заперечила, що в таких тюрмах не буде охорони.

Читайте також

Спочатку Мін’юст хоче створити такі тюрми для ув’язнених за легкі злочини, які через рік-два мають вийти на свободу. Нові будівлі для модельних в’язниць не будуватимуть, бо на це немає грошей, тому використовуватимуть уже наявні тюрми.

Як відомо, "модельні в’язниці", у яких тестуватимуть "найкращі західноєвропейські практики", анонсував міністр юстиції Денис Малюська (досьє Дениса Малюськи).

Нагадаємо, в Україні запровадять систему рейтингування (оцінки ефективності) в`язниць, яка була розроблена канадськими партнерами з проєкту "SURGe" у співпраці з Міністерством юстиції України.

1