Як допомогти першокласнику адаптуватися до школи: поради психолога

Що робити, аби перші дні маленького учня в школі пройшли легко і без страху
Як допомогти першокласнику адаптуватися до школи: поради психолога
Школа (Фото: pixabay)
19 Серпня 2021, 08:04
читать на русском

У перші дні нового шкільного життя діти часто скаржаться на страх перед школою, новими однокласниками та учителями. Шести-семирічні діти часто плачуть за мамою, кажуть, що їм не подобається вчителька, або ж хочуть гратися, а не вчитися.

Про те, як подолати дитячі страхи перед школою і вчителем розповіла дитячий психолог, гештальт-терапевт проєкту "Освіторія" Антоніна Оксанич.

Найперше фахівець наголошує, що треба пояснити дитині, що вчитель – це її друг, а не ментор і контролер.

Дитині, яка щойно змінила свій статус на школяра, варто пояснити, що вчитель завжди допоможе. Тому не потрібно соромитися ставити їй чи йому запитання. З будь-якого питання, яке турбує, можна звертатися до вчителя: щодо роботи чи туалету, коли не зрозумів, куди піти, коли холодно чи хочеш пити — перепитай учителя, він завжди допоможе тобі, однак потрібно буде почекати, - розповідала психолог.

Оксанич зауважила, що дитина має розуміти, що вчитель — один на клас, а дітей багато. Тому задовольнити одночасно всіх він/вона не може і потрібно зачекати своєї черги.

Часто батьки не зовсім погоджуються з діями чи правилами, якими керується вчитель у своїх діях.

Але не можна обговорювати з негативної сторони вчинки вчителя чи його поведінку. Адже дитина не завжди вловлює суть розмови і може помилково сформувати загальне негативне враження не лише про вчителя, а й про школу загалом, - підкреслила психолог.

Щоб пришвидшити адаптацію, варто обговорити з дитиною, чим відрізняється школа від садочка.

Ти подорослішав. Це дуже круто! Тепер тебе навчатимуть писати і читати, тому необхідно буде трохи довше сидіти за партою, проте це не на цілий день! І вже з обіду ти матимеш вільний час для інших улюблених справ, - наводить приклад спеціаліст.

Також найважливіше — закріпити довірливі стосунки між дитиною і батьками. Щодня дитина та батьки мають поговорити про те, як минув день у школі. Розмова не повинна мати вигляд допиту чи тотального контролю — запитання варто ставити зі спокійною інтонацією з нотками цікавості.

Під час цієї розмови ми в жодному разі не засуджуємо дитину за її почуття чи страхи. Дорослим варто більше слухати, ніж говорити — використати техніку активного слухання. Слід почути дитину й вибудувати зворотний зв’язок, - наголосила Оксанич.

Іноді дитина не хоче розповідати про школу. Тоді можна застосувати такі фрази, які викличуть дитину на діалог: "Що тобі найбільше сподобалося в школі?" і "Що тобі найменше сподобалося сьогодні?", "Із ким ти сьогодні подружився?"

Щоби дитина менше сумувала за домом, пишіть їй листівочки і кладіть непомітно в портфель чи кишеню. Прості фрази або схеми типу "Я люблю тебе", "Привіт", "Гарного дня" — будуть приємним сюрпризом для юного школяра та нагадають про близькість батьків. Придбайте чи зробіть символічний амулет для дитини від мами і тата і разом вигадайте історію. Щоразу, як дитина сумуватиме за батьками в школі, вона зможе діставати амулет й одразу відчуватиме їх поруч.

Покладіть дитині із собою улюблене печиво чи щось смачненьке, що нагадуватиме дитині в школі, як про неї піклуються батьки. Якщо правила школи не забороняють, дайте дитині із собою годинник-телефон. У такий спосіб ви зможете обмінюватися сердечками, аудіоповідомленнями, а дитина за потреби легко зв’яжеться з батьками.

Нагадаємо, збори цьогорічного учня до школи обійдуться батькам у понад 2,5 тисячі гривень.

Читайте також

1