Як нараховуватимуть виплати, якщо людина вийшла на пенсію пізніше 60 років

Рішення про час виходу на пенсію людина має ухвалити самостійно, враховуючи своє бажання та обставини.
Як нараховуватимуть виплати, якщо людина вийшла на пенсію пізніше 60 років
Перерахунок пенсії (Фото: depositphotos.com)
9 Квітня 2024, 06:31
читать на русском

Навіть під час війни українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Кожен громадянин, який накопичив необхідну кількість років стажу та досягнув 60 років, може вийти на пенсію за віком.

Начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад під час брифінгу розповіла, чи можна звернутися за призначенням пенсії пізніше та чи вплине це на розмір виплат.

Вона зазначила, що реалізувати своє право на призначення пенсії за віком — особиста справа кожного. Рішення людина має ухвалити самостійно, враховуючи своє бажання та обставини.

Законодавство про пенсійне забезпечення містить норми, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію.

Тим, хто набув право на пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії.

При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії збільшується:

  •  на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  •  на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Тобто, якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менший, ніж 60 місяців, то за кожен рік такого відтермінування вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5 х 12), за два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5 х 24) тощо. А от відстрочка на шість років (це – 72 місяці) вже збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Для збільшення враховуються лише повні місяці роботи: підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Нагадаємо, мінімальна пенсія в Україні зросла з 1 січня 2024 року. Це пов’язано зі збільшенням прожиткового мінімуму, який уряд заклав у держбюджеті на 2024 рік.

Читайте також

1