Як подолати страх перед хірургічною операцією: поради психолога

Найперше психологи радять знайти лікарів, яким ви повністю довіряєте
Як подолати страх перед хірургічною операцією: поради психолога
Операція (фото: Pexels)
12 Січня 2024, 20:53
читать на русском

Психолог Вікторія Островська в коментарі Фактам ICTV розповіла, як підготувати себе до майбутньої хірургічної операції, знизити рівень тривожності та страху.

"Звістка про операцію часто ввергає нас у стан шоку: а що як усе піде не так, як перенесемо анестезію, що покаже гістологія", – каже Вікторія.

За її словами, наш мозок влаштований так, що будь-яка загрозлива нам ситуація вмикає інстинкт самозбереження: з’являється страх, тривога, деструктивні думки. І все це природний процес у нашій психіці.

Як підготуватися до операції і знизити тривогу

  • Знайдіть лікаря (хірурга), якому ви повністю довіряєте. Не бійтеся ставити питання, які вас хвилюють, випишіть собі все, що вас турбує, щоб не забути, коли прийдете на прийом.
  • Обговоріть хвилюючі питання з вашим анестезіологом. Пам’ятайте, що перед наркозом ваш організм повністю перевірять і залежно від результатів підберуть препарат, який вам підходить.
  • Намагайтеся не зациклюватися на думках про операцію і результати гістології. Займайтеся улюбленою справою, спортом, ходіть на зустрічі з друзями, багато гуляйте, дивіться позитивні фільми, приділяйте час улюбленому хобі або роботі.
  • Із вдячністю приймайте підтримку друзів і рідних людей.
  • Після операції, у період реабілітації, який може тривати до одного року, можуть з’явитися апатія, пригніченість. Тому, якщо є можливість працювати онлайн, працюйте. Намагайтеся частіше гуляти, читайте, заведіть щоденник і плануйте, чим ви будете займатися щодня.
  • Пам’ятайте, що головне – не вводити себе в негативний руйнівний стан, з якого потім дуже важко вибратися.
  • Якщо все ж не можете впоратися зі своїм емоційним станом і деструктивні думки не полишають, зверніться по допомогу до психолога або психотерапевта.

Нагадаємо, хірургічні операції безоплатні у всіх медзакладах України, які мають відповідний договір із НСЗУ, незалежно від місця реєстрації пацієнта.

Читайте також

1