Як працює "лагідна пропаганда РФ": пояснення Центру протидії дезінформації

Механізм т.зв. лагідної пропаганди застосовував ще радянський КДБ
Як працює "лагідна пропаганда РФ": пояснення Центру протидії дезінформації
Дівчина з ноутбуком Фото: Pexels
6 Червня 2022, 14:01
читать на русском

Центр протидії дезінформації пояснив, як працює "лагідна пропаганда" у росії на прикладі відомих блогерів та журналістів.

Механізм т.зв. лагідної пропаганди застосовував ще радянський КДБ здебільшого стосовно бунтівної та прогресивної молоді, зазначили на Telegram-каналі ЦПД.

У Центрі пояснили "лагідну пропаганду" на прикладі російської телеведучої та блогерки Ксенії Собчак (3,1 млн підписників у YouTube та 5,1 млн – в Instagram). Вона прокремлівські пропагандистські наративи маскує в інтерв’ю та публікаціях.

Головні герої відео – знайомі Собчак, які розповідають про страждання українців і про те, що в усьому винен путін. Щоб уникнути відповідальності в рф, авторка уникає згадки про розв’язання війни в Україні й називає її "спецоперацією", - йдеться у повідомленні.

Також Собчак відокремлює "хороших русских" від "злого" путіна, який начебто сам вирішив проводити "спецоперацію", а молодь в армії рф є "заручниками" режиму.

Риторика російських "лібералів" доводить, що вони проти російської агресії, але й не визнають своєї приналежності до війни.

Також російська пропаганда використовує статтю німецького медіа для просування наративу про те, що Німеччина начебто "не передає Україні свої танки, оскільки не довіряє Києву".

Кремль разом з т. зв. опозиційними медійниками дезінформує, посилаючись на Spiegel: "Німеччина відкладає постачання танків Україні, зокрема через побоювання, що військова техніка може опинитися на території росії. Україна "може стати самовпевненою" та вторгнутися до росії".

У Центрі протидії дезінформації наголосили, що це лише вихоплена з контексту теза, що належить одному з прибічників Канцлера Німеччини О.Шольца. У такий спосіб однодумці О.Шольца намагаються виправдати нерішучість Канцлера

Насправді ж у матеріалі Spiegel засуджується нерішучість Канцлера і йдеться про те, що "Німеччина має можливість і повинна постачати більше озброєння Україні", щоб "захистити якомога більше людей від російського агресора", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що росія поширила черговий фейк для дискредитації України. Пропагандисти нібито із посиланням на американські ЗМІ пишуть, що іноземні найманці їдуть з України через нестачу зброї та радять іншим бійцям не воювати проти РФ.

Читайте також

1