Як продати нерухомість у разі втрати документів: інструкція

Втрата документів не позбавляє права на володіння нерухомістю
Важливо
Як продати нерухомість у разі втрати документів: інструкція
Ключі / Фото: Pexels
24 Травня 2022, 13:26
читать на русском

У зв'язку з повномасштабною війною частина українців були змушені переїхати або пристосуватися до надскладних умов. При цьому не всі встигли забрати з собою документи, або вони були втрачені.

Але квартиру продати можливо. Найперше потрібно взяти витяг з електронного реєстру речових прав на нерухоме майно, повідомляє Domik.ua.

Що робити, якщо втратили документи

Втрата документів не позбавляє права на володіння нерухомістю. Втім, є інший нюанс: це позбавляє власника житла можливості розпоряджатися цим майном на власний розгляд.

Оскільки на угоду купівлі-продажу житла продавець має надати нотаріусу оригінали документів, що встановлюють його право на володіння квартирою або будинком.

На жаль, єдиної державної структури, уповноваженої на відновлення втрачених/викрадених/зіпсованих документів на право власності, немає. Якщо документ втрачено, слід дотримуватися такого правила: який орган видав документ на квартиру, той потім і має видати дублікат (відновити його), – йдеться у повідомленні.

Як продати житло, коли документи втрачені

Розглянемо кілька випадків продажі майна. Один із них - коли квартира дісталася у спадок, але документи на неї з якихось причин втрачені. У такій ситуації алгоритм дій наступний:

1. Взяти витяг з електронного реєстру речових прав на нерухоме майно (якщо право власності на нерухомість було отримано після 2013 року), або інформаційну довідку з державного БТІ (у випадку, якщо право власності на квартиру оформлялося до 2013 року).

2. Проаналізувати отримані документи, аби дізнатись, коли і ким було зареєстровано право власності на нерухомість.

3. Звернутися за тим, щоб отримати дублікат втраченого документа.

Наприклад, під час пошуку в електронному реєстрі речових прав ви можете побачити рішення суду при розподілі майна подружжям, визнання права власності на спадщину тощо. У випадку, коли таке рішення суду втрачено, потрібно звернутися до суду першої інстанції, який виносив рішення для отримання його копії.

Не хвилюйтеся, якщо судом справа слухалася дуже давно. Навіть якщо вже минув термін зберігання матеріалів судової справи, і його було знищено, самі ж рішення при цьому не знищуються, а залишаються зберігатися безстроково в архіві, — наголосили у публікації.

Як діяти у разі ліквідації органу видачі документа

Доволі часто орган, який видав оригінал, вже розформовано, реорганізовано або взагалі ліквідовано. Тобто цього органу вже не існує, а ваші документи не були передані до органів місцевої виконавчої влади. При цьому ви виявили, що вони також відсутні в архівах.

У такому разі необхідно отримати лист-відмову у видачі дубліката свідоцтва на право власності у зв'язку з його відсутністю в архіві та звернутися до державного реєстратора або приватного нотаріуса за реєстрацією права власності у державному електронному реєстрі без документа, що встановлює право.

Нагадаємо, що механізм отримання компенсації у разі пошкодження або втрати майна від дій окупантів розробляє Кабінет міністрів. Вже зараз можна подавати відповідні заявки, в результаті розгляду яких експертами будуть здійснені візуальні огляди пошкоджених об’єктів.

Читайте також