Як шукати зниклих безвісти військових: пояснення уповноваженого з прав людини

Слід зібрати якнайбільше інформації у військовій частині та військкоматі
Важливо
Як шукати зниклих безвісти військових: пояснення уповноваженого з прав людини
Дмитро Лубінець Фото: https://t.me/UkraineMediaCenterKyiv
23 Грудня 2022, 14:24
читать на русском

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець оприлюднив алгоритм з пошуку зниклих безвісти військовослужбовців.

Про це Лубінець повідомив у Телеграмі.

“У зв’язку зі збройною агресією безліч людей пішли захищати Україну, і багато сімей втратили зв’язок з рідними, тому хочу поділитися корисною інформацією. Пропоную переглянути алгоритм дій, якщо хтось з ваших близьких зник”, - зазначив він.

Омбудсмен радить зібрати інформацію про причину відсутності зв’язку із захисником у військової частини. Зокрема зателефонувати на її гарячу лінію та уточнити останнє місцеперебування захисника та обставини, після яких він зник.

Крім того, слід встановити комунікацію із територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, з якого була мобілізована особа, а також перевірити наявність чи відсутність повідомлення від частини про підтвердження статусу зниклого безвісти.

Лубінець також рекомендує використовувати українські ресурси для пошуку особи самостійно. Це Телеграм-канали з пошуку людей під час війни та українські сервіси з пошуку зниклих або загиблих.

Уповноважений зауважив, що родичі або члени сім’ї мають право на отримання достовірних відомостей про місце перебування та обставини смерті і місце поховання (якщо воно відоме).

Нагадаємо, за час війни в Україні понад сім тисяч військових вважаються зниклими безвісти, частина з них – у полоні.

Читайте також