Як скористатися сервісом "єЧерга" на кордоні: поради фахівців

Зараз цю послугу розширили не тільки на перевізників вантажів
Як скористатися сервісом "єЧерга" на кордоні: поради фахівців
Кордон, КПП, єЧерга
26 Грудня 2023, 19:38
читать на русском

У кінці минулого року відповідно до постанови Кабміну №1349 в Україні була впроваджена електронна черга для перетину кордону українськими перевізниками, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажу. У липні уряд розширив дію "єЧерги" на автобуси та легкові автівки.

Фахівці "Юридичного порадника для ВПО" розповіли, як працює сервіс та як стати в "єЧергу". Вони нагадали, що спочатку послуга для невантажних траспортних засобів була пілотно впроваджена для автобусів в окремих пунктах пропуску.

Як скористатися сервісом "єЧерга"

Зайдіть на сайт та зареєструйтеся на ньому за допомогою електронної пошти.

Після успішної реєстрації натисніть кнопку "Стати в чергу".

Оберіть міжнародний пункт пропуску, через який планується здійснити перевезення та натисніть кнопку "Продовжити".

Заповніть розділ "Дані водія": прізвище та ім'я, серія та номер закордонного паспорта, адреса електронної пошти, номер телефону. Якщо водіїв є два - заповніть дані про кожного з них окремо. Водії, які перетинають кордон без подання заявки "18-60" через систему “Шлях” (багатодітні батьки, особи, старші за 60 р. тощо) обов'язково проставляють відмітки у відповідній графі.

Внесіть дані про транспортний засіб: країна реєстрації; тип та марка транспортного засобу; номер напівпричепа у разі, якщо їдемо з ним. Номер ТЗ підтягується автоматично, якщо водій подавав заявку "18-60" через систему "Шлях".

Заповніть дані розділу "Вкажіть задекларований вантаж": номер митної декларації за формою МД-2 або ATA Carnet. Якщо транспортний засіб їде пустим – можна пропустити цей розділ.

Перевірте та підтвердіть дані. Якщо орієнтовний час очікування менший за той, який потрібен, щоб безпечно добратися до пункту пропуску, рекомендовано на цьому етапі відкласти реєстрацію і завершити її ближче до самого пункту пропуску.

Якщо дані вірні і час очікування підходить, натисніть кнопку "Стати в чергу". Користувач може забронювати не більше одного місця у черзі.

Після того як користувач став в чергу йому відкривається вікно "Активні черги", де зазначено інформацію про орієнтовний час очікування та перетину кордону

Час очікування можна продовжити двічі:

  • за необхідності - на 4, 6, 8 або 10 годин;
  • після прибуття в буферну зону та після проходження верифікації Державною службою безпеки на транспорті на таку ж кількість годин.

Нагадаємо, проект, "єКордон" дозволяє заздалегідь зареєструватися в чергу і приїхати на митний пункт на визначений час. Він дозволяє швидко проходити оформлення на кордоні, а транспортним засобам — не простоювати декілька днів.

Як відомо, Українці, які прямують за кордон або повертаються в Україні, можуть користуватися ресурсами Державної прикордонної служби України:

Західне регіональне управління Держприкордонслужби України – Західний кордон – це офіційна сторінка, на якій кожні 3 години оновлюється інформація про стан черг на пунктах пропуску на виїзд з України.

Інтерактивна мапа від ДПСУ, на якій відображається актуальна інформація стосовно кожного діючого пункту пропуску.

Корисні посилання на офіційні інформаційні сервіси суміжних країн.

Час очікування в пунктах пропуску на в'їзд та виїзд з України можна подивитися на ресурсі Державної митної служби:

Також можна скористатися ресурсом Моніторинг черг на кордоні України – це документ у вигляді таблиці, де можна обрати пункт пропуску та перейти у відповідні чати, в яких користувачі діляться інформацією про стан черг на КПП.

Читайте також