Як українським військовим отримати довідку про перебування в полоні: пояснення юриста

Підставою для оформлення довідки є заява особи або лист Українського національного центру розбудови миру з датою і номером реєстрації.
Як українським військовим отримати довідку про перебування в полоні: пояснення юриста
Полон, війна в Україні / Фото: t.me/DIUkraine
16 Квітня 2024, 13:45
читать на русском

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист нашої країни стало багато військовослужбовців. На жаль, іноді військові потрапляють в ворожий полон.

Фахівці «Юридичної сотні» розповіли, хто та як може отримати довідку про перебування у полоні.

Довідка оформляється:

  • громадянам України з числа осіб, яких було позбавлено особистої свободи державою-агресором при захисті суверенітету України та які належать до складу сил безпеки і сил оборони України та до однієї з категорій, визначених Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими, згідно з Постановою КМУ від 20 січня 2023 р. № 55 “Про затвердження Порядку оформлення довідок про перебування осіб у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах”;
  • іноземцям та особам без громадянства, які перебувають (перебували) у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтерновані в нейтральних державах та на момент позбавлення особистої свободи проходили військову службу у Збройних Силах та інших військових формуваннях.

Для отримання довідки потрібно звернутися особисто або через законного представника чи члена сім’ї із заявою про видачу відповідної довідки до Міноборони, іншого центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво військовими формуваннями, правоохоронного органу чи державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями, командира підрозділу Збройних Сил, іншого військового формування чи органу, що належить до складу сил безпеки і оборони України.

За зверненням та в інтересах осіб, вказаних вище, з метою отримання довідки про перебування в полоні може звертатися державне підприємство «Український національний центр розбудови миру», яке виконує функції Національного інформаційного бюро (адреса: вул. Є. Коновальця 36-Б літ. А2, м. Київ, 01133).

Підставою для оформлення довідки є заява особи або лист Українського національного центру розбудови миру з датою і номером реєстрації. Довідка оформляється протягом 30 календарних днів з дня надходження відповідної заяви.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила важливий законопроєкт №9638 про посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб.

Законопроєктом пропонується зберігати грошове забезпечення осіб рядового та керівного складу служби цивільного захисту, які потрапили до полону, а також зникли безвісти за особливих обставин, та можливість виплати їхнім сім'ям. Окрім тих, хто здався в полон добровільно.

Читайте також