Як уникнути мобілізації до російської армії: поради мешканцям окупованого Криму

Кримчанам радять уникати отримання повісток та дзвінків з "військкоматів"
Як уникнути мобілізації до російської армії: поради мешканцям окупованого Криму
Російський триколор Фото: https://t.me/Tsaplienko/15624
26 Вересня 2022, 18:02
читать на русском

Чоловікам призовного віку в окупованому Криму дали поради, як уникнути російської мобілізації.

Про це повідомило представництво президента в Криму.

Алгоритм дій, якщо вас мобілізують до армії рф на тимчасово окупованій території Кримського півострова:

  1. Саботувати мобілізацію, тобто уникати отримання повісток та  дзвінків з окупаційних "військкоматів".
  2. Видалити з гаджетів російські мобільні додатки з надання адмінпослуг. Ідеально - змінити номер телефону.
  3. При можливості залишити територію окупованого Криму.
  4. Якщо виїхати не вийшло, уникайте публічних місць, залиште місце прописки, тимчасово змініть місце проживання та не повідомляйте про нього нікому і ніяким способом, не відчиняйте двері незнайомим людям.

Що робити, якщо вам все ж вручили повістку:

  • У жодному разі не їдьте до військкомату, бо звідти вас відразу відправлять на війну. Спробуйте знову "загубитися", захворіти, зникнути (за це загрожує лише адмінправопорушення та штраф від 500 до 3000 рублів).
  • Перевірте перелік захворювань або травм, які згідно з російським законодавством дозволять вам уникнути мобілізації чи принаймні відтермінувати її.
  • У випадку, якщо з вами вийшли на зв'язок (приїхали додому, подзвонили, перестріли на вулиці), не відмовляйтеся в розмові від виконання так званого "військового обов'язку", а обґрунтуйте причини, чому ви не можете поки приїхати у військкомат чи служити. Наприклад: за станом здоров’я, статус сина/рідного брата загиблого військового, постійний догляд за близькими з неналежним станом здоров’я, статус опікуна чи піклувальника неповнолітніх сестер/братів, виховання дитини без матері, наявність двох або більше дітей, навчання на денній формі в закладах освіти та денно-заочній формі, педагогічні працівники освітніх організацій, наявність дитини з інвалідністю до трьох років, наявність дитини та вагітної дружини зі строком вагітності понад 22 тижні, утримання чотирьох і більше дітей до 16 років тощо;

У випадку, якщо не вдалося уникнути мобілізації – здавайтеся в полон українській армії:

  • Не виконуйте незаконних злочинних наказів, які можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури – інакше такі дії будуть кваліфіковані як міжнародні злочини без термінів давності, тож рано чи пізно ви понесете відповідальність, передбачену законодавством України та міжнародним правом.
  •  Як тільки потрапите на території, підконтрольні Урядові України, за першої ж безпечної нагоди здавайтеся у полон і повідомляйте, що ви громадянин України з окупованої території – навіть у разі відсутності підтверджувальних документів, ми встановимо цей факт. Україна зазначить вас "як захопленого в бою".
  • Здатися в полон можна таким силовим структурам: Збройні сили України; Національна гвардія України; Національна поліція України; Сили територіальної оборони; Служба безпеки України; Державна прикордонна служба України.

У представництві президента в АРК зазначають, що здатися в полон – єдиний вихід зберегти життя, адже Україна дотримується норм міжнародного права та Женевських конвенцій.

Щоб запланувати або вже здатися в полон – телефонуйте або пишіть у будь-який месенджер за номерами:
+38 066 580 34 98
+38 093 119 29 84.

Однак, якщо ви добровільно приєднаєтеся до збройних сил рф і візьмете участь у війні з Україною, такі дії будуть розглядатись як злочин за національним законодавством України – до 15 років позбавлення волі.

Важливо! Якщо буде доведено, що людина виконувала незаконні злочинні накази військового керівництва рф, і це призвело до жертв серед цивільного населення чи до руйнування цивільної інфраструктури – ця людина понесе кримінальну відповідальність за статтею 438 КК України. У випадку, якщо ви займаєте командну посаду, ваша відповідальність за міжнародні злочини може розглядатися у Міжнародному кримінальному суді.

Нагадаємо, що російський диктатор путін вранці 21 вересня у зверненні до росіян заявив про часткову мобілізацію громадян країни. За його словами, призову підлягатимуть тільки громадяни, які перебувають у запасі, вони проходитимуть додаткову підготовку з урахуванням війни в Україні.

Міністр оборони рф заявив, що до армії потраплять 300 тисяч росіян. Загребуть до війська й тих, хто здобув громадянство рф протягом останнім 10 років. Інакше пообіцяли що видворять їхні сім'ї у ті країни, з яких вони приїхали на росію.