Як в Єгипті та Непалі: Україна покращила показники сприйняття корупції

Поруч з Україною у рейтингу Єгипет, африканська Есватіні, Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія
Як в Єгипті та Непалі: Україна покращила показники сприйняття корупції
Дані, графіки, таблиці Фото: Pexels
9 Грудня 2021, 15:10
читать на русском

За 2020 рік показники України в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) зросли на 3 бали. Україна посіла 117 місце зі 180 країн у списку СРІ, набравши 33 бали зі 100 можливих.

Про це йдеться на сайті Transparency International Ukraine. Індекс Corruption Perceptions Index визначає успішність боротьби з корупцією тієї чи іншої країни та рівень її сприйняття населенням.

Поруч з Україною у рейтингу Єгипет, африканська Есватіні (Свазіленд), Непал, Сьєрра-Леоне та Замбія — всі ці країни так само у CPI-2020 набрали по 33 бали.

Так, протягом усього 2020 року спостерігався постійний тиск на антикорупційні інституції та спроби порушити й нівелювати досягнення у сфері публічних закупівель. Зокрема, як уряд, так і парламент намагаються внести зміни в законодавство та запровадити локалізацію в публічних закупівлях, що суперечить міжнародним зобов’язанням України.

Крім того, четвертий рік поспіль триває системний тиск на громадський сектор, який з регіонального рівня перейшов на національний, але винні часто так і не покарані.

Яка ситуація у сусідів України

Низка країн покращили свої  результати:

  • Молдова — 34 бали та 115 місце (+2 бали);
  • Білорусь (47 балів, 63 місце;
  • Росія (30 балів, 129 місце).

Не змінили за рік свої показники Угорщина та Румунія — обидві країни набрали по 44 бали та посідають 69 місце. Водночас торішні лідерки СРІ серед сусідів втратили свої бали: Словаччина — 1 бал, Польща — 2 бали.

Перша десятка CPI за рік не змінилася, абсолютними лідерами списку залишаються Нова Зеландія та Данія — вони додали по одному балу та тепер мають по 88 зі 100. Єдиною країною-лідеркою, яка втратила в Індексі, стала Фінляндія — мінус 1. Однак із 85 балами вона, як і торік, посідає 3 сходинку — разом із Сінгапуром, Швецією та Швейцарією.

У кінці списку опинилися Сирія (14), Сомалі (12) та Південний Судан (12) — країни, в яких уже тривалий час нестабільна політична ситуація та де уряди лише частково контролюють територію країни.

У порівнянні з попереднім роком найбільше балів (+14) додали Мальдіви (43 бали, 75 місце) та Вірменія, яка, як і торік, покращила показники на 7 балів.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський вважає, що головним кроком у боротьбі з корупцією в Україні є цифрова трансформація держави.

Читайте також

1