Які тести визначають, який саме штам COVID-19 у хворої людини

ПЛР у державних чи приватних лабораторіях переважно виявляє вірус SARS-CoV-2, а не окремий штам
Які тести визначають, який саме штам COVID-19 у хворої людини
Медичний працівник проводить дослідження на COVID-19 ПЛР-методом, коронавірус (фото: УНІАН)
1 Лютого 2022, 05:00
читать на русском

Лікарка пояснила, чи можна визначити, який саме штам COVID-19 у хворої людини. Водночас експрес-тест виявляє лише SARS-CoV-2, а не один із його варіантів.

Про це розповіла лікарка, дитяча інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка Оксана Виговська в інтерв'ю "Українському радіо".

Треба розуміти, що експрес-тест на виявлення коронавірусної хвороби схожий за принципом дії на експрес-тест на вірус грипу. Він виявляє SARS-CoV-2, а не один із його варіантів. Щодо ПЛР, то винятково лише секвенування, це такий складний технологічно процес, може показати, яким штамом інфікована людина, - сказала вона.

Лікар додала, що в Україні секвенування, як і у більшості країн світу, роблять не масово, а вибірково, тому що це достатньо трудомісткий і дорогий аналіз. За її словами, в усьому світі застосовують сліпий метод, коли лише окремі взірці досліджують. Потім дані відправляють в єдину загальну лабораторію для того, щоб створити банк серотипів штамів. Лише тоді можна зробити висновки щодо тієї чи іншої країни у відсотковому співвідношенні.

Тож ПЛР у державних чи приватних лабораторіях переважно виявляє вірус SARS-CoV-2, а не окремий штам. Ми говоримо просто, що людина захворіла на COVID-19, - додала Виговська.

Нагадаємо, що одним з нових симптомів штаму "Омікрон" може бути біль у вухах. В основному вірус вражає дихальні шляхи, які пов'язані з ротом, носом та вухами.

Читайте також наш матеріал"Омікрон" лютує: чи стане він домінувальним в Україні та як не захворіти 

Читайте також

1