Якщо релігія забороняє брати до рук зброю: що робити віруючим. які отримали повістку

Віросповідання не звільняє від обов’язків перед державою
Головне
Якщо релігія забороняє брати до рук зброю: що робити віруючим. які отримали повістку
Жінки військовослужбовиці Фото: https://www.facebook.com/92OMBr/photos
11 Лютого 2023, 13:24
читать на русском

Зараз в Україні триває загальна мобілізація, під час якої повістки отримують чоловіки призовного віку – від 18 до 60 років.

Адвокат Андрій Карпенко розповів, як можуть виконати свій обов’язок перед державою чоловіки, яким релігія не дозволяє брати до рук зброю. Він підкреслив, що під мобілізацію підпадають усі військовозобов’язані українці, незалежно від віросповідання.

Однак існують релігії, які забороняють користування зброєю – навіть для захисту. Релігійні переконання не звільняють людину від обов’язку захищати державу. Конституція закріплює рівність усіх громадян та не допускає дискримінації за релігійною ознакою. А в законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію немає жодних винятків стосовно вірян. Військовий обов’язок є однаковим як для віруючих, так і для невіруючих.

У Статті 35 Конституції України зазначено: "ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою".

Альтернативна служба запроваджується замість проходження строкової військової служби для виконання обов’язку перед суспільством, йдеться у Законі "Про альтернативну (невійськову) службу". Вона не передбачає військової підготовки та використання зброї.

Таку службу проходять на підприємствах, в установах, організаціях, діяльність яких пов’язана з соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Строк альтернативної служби є більшим за строк строкової у 1,5 раза. У мирний час віряни деяких конфесій мали право на проходження альтернативної служби замість строкової. Таке право мають лише віряни, які належать до офіційних і чинних згідно із законодавством України релігійних організацій, віровчення яких забороняє користуватися зброєю.

Ця норма діяла у мирний час, але строкової служби під час воєнного стану немає, відповідно, замінити військову службу альтернативною під час війни – не можна.  При цьому 35 Стаття Конституції юридично продовжує діяти, але законодавство не вирішує порядок проходження невійськової служби під час воєнного стану. У статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" про це нічого не сказано.

"Я раджу написати заяву до військкомату і попросити виконувати військовий обов'язок у формі альтернативної (невійськової) служби. Потрібно додати документ, що підтверджує істинність цих переконань – довідку від своєї релігійної громади – з переліку зареєстрованих організацій, які забороняють використання зброї. Якщо людина написала заяву і підтвердила, що належить до релігійних організацій, які забороняють користування зброєю, її хіба що можуть призначити на небойову посаду. Вона може бути кухарем, водієм, інженером тощо",– підсумував він.

Нагадаємо, якщо військовозобов’язаному, який має бронь або відстрочку від призову, вручили повістку, то така повістка може бути анульована.

Читайте також

1