Янукович подав до ОАСК ще один позов проти Верховної Ради

Адміністративний суд Києва вже відкрив провадження у цій справі
Головне
Янукович подав до ОАСК ще один позов проти Верховної Ради
Віктор Янукович (фото: УНІАН)
14 Січня 2022, 13:05
читать на русском

Президент-утікач Віктор Янукович подав до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) ще один позов проти Верховної Ради.

Він вимагає визнати відсутність у ВР повноважень позбавляти звання президента України у спосіб інший, окрім як шляхом імпічменту.

Про це повідомила народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР з питань політичної реформи та конституційного права Ольга Совгиря у своєму Телеграм-каналі.

Окружний адміністративний суд м. Києва вже відкрив провадження у цій справі (№640/39069/21) і призначив справу до розгляду у порядку спрощеного провадження без виклику сторін та проведення судового засідання. Тобто рішення суду за цим позовом може бути ухвалено практично у будь-який момент, - написала депутатка.

Нагадаємо, 22 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову, що Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень, та є таким, що не виконує свої обов'язки. Згодом Януковича було оголошено у розшук у рамках кримінальної справи за масові вбивства мирних громадян під час Євромайдану.

24 січня 2019 року Янукович був визнаний винним у державній зраді, посібництві у веденні агресивної війни, за що заочно засуджений на 13 років позбавлення волі.

17 листопада Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо злочинів на Майдані у лютому 2014 року, вчинених вищими посадовими особами держави під керівництвом президента-втікача Віктора Януковича. Розслідування кримінального провадження щодо злочинної групи Януковича тривало 8 років. Під час розслідування було зібрано понад 1,5 тисячі томів доказів.

На початку грудня 2021 року Окружний адмінсуд Києва отримав позов колишнього президента Віктора Януковича до Верховної Ради України (справа 640/34786/21), у якому він вирішив оскаржити постанову Верховної Ради від 2014 року про самоусунення з посади президента України.

Читайте також