З 1 грудня військовим в Україні почнуть оформляти статус УБД у війні з росією

Алгоритм надання статусу УБД вже доводиться до виконання у військах
Важливо
З 1 грудня військовим в Україні почнуть оформляти статус УБД у війні з росією
ЗСУ, війна в Україні, українські військові / Фото: Pexels
30 Листопада 2022, 18:39
читать на русском

Міністерство оборони України завершило офіційну реєстрацію нормативно-правових актів, якими регламентується оформлення документів учасників бойових дій (УБД) під час відсічі повномасштабної агресії росії. З 1 грудня поточного року стартує робота з оформлення цих документів.

Про це повідомило Міноборони.

Міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що всі, хто має підстави на УБД, отримає соціальні гарантії — нікого не забудуть, додав він.

Процес, за словами Резнікова, буде тривалим, оскільки за 9 місяців активної фази війни в Україні нараховується сотні тисяч учасників бойових дій. Алгоритм надання статусу УБД вже доводиться до виконання у військах.

Для контролю цього процесу буде утворено 18 комісій. Вони почнуть роботу з 1 грудня.

Отримати статус УБД можна трьома способами:

  • за зверненням командира частини, який подає документи на підлеглих;
  • за особистим зверненням військовослужбовця, який самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії;
  • за особистим зверненням людини, яка звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

У разі виникнення запитань можна звернутися на "гарячу лінію" Міноборони.

Нагадаємо, у грудні в Україні підвищать прожитковий мінімум, а також проведуть перерахунки пенсій, зокрема для учасників бойових дій. Пенсія учасника бойових дій (УБД) залежить від страхового стажу й отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески, однак вона не може бути меншою за 210% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, тому у грудні мінімальна пенсія УБД становитиме 4 395 грн.

Мінімальна пенсія для учасників бойових дій щороку збільшується відповідно до зростання прожиткового мінімуму. Так, у січні 2022 року вона становила 4 061 грн, тоді як з грудня 2022 буде 4 395 грн.

Читайте також

1