З 1 січня в Україні зросте податок на нерухоме майно

Також по-новому оподатковуватимуть угоди з продажу нерухомості громадян
Важливо
З 1 січня в Україні зросте податок на нерухоме майно
Оподаткування житла (Фото: Міністерство фінансів України)
23 Грудня 2021, 19:56
читать на русском

Через підвищення розміру мінімальної заробітної плати в Україні з 4723 гривень до 6500 грн, до якого прив'язано суму податку на нерухомість, його розміри теж зростуть.

Про це повідомили в Управлінні ДФС Київської області.

Оскільки Податковим кодексом передбачена загальна ставка податку не більше, ніж 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, то у 2022 році її розмір становитиме 97,50 грн за 1 квадратний метр бази оподаткування.

При цьому залишатиметься чинною норма, відповідно до якої податком на нерухомість обкладається площа, що знаходиться у власності фізичної особи та перевищує для квартири 60,0 кв. м, а для приватного будинку — 120,0 кв.м.

Сплатити податок фізичні особи — платники податку на нерухомість зобов'язані не пізніше ніж через 60 днів після вручення їм податкового повідомлення-рішення, яке податковий орган має надіслати до 1 липня року, наступного за тим, за який вноситься податок.

Нагадаємо, що з 2022 року в Україні змінюється також і порядок оподаткування угод із продажу нерухомості. Так, якщо громадянин продає житлову нерухомість (будинок чи квартиру), яка перебувала у його власності менш як три роки, має сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

Читайте також