З 1 жовтня в Україні не прийматимуть монети 25 копійок та банкноти гривні старих зразків

Ці грошові знаки перестануть бути платіжними засобами
З 1 жовтня в Україні не прийматимуть монети 25 копійок та банкноти гривні старих зразків
Гроші, гривні
30 Вересня 2020, 20:54
читать на русском

З 1 жовтня українці не зможуть використовувати під час розрахунків готівкою монети номіналом 25 копійок та банкноти старих зразків до 2003 року. Ці грошові знаки перестануть бути платіжними засобами та будуть вилучені з готівкового обігу.

Як повідомляє Національний банк України, з цієї дати усі магазини, ресторани, заклади сфери побуту не прийматимуть їх під час готівкових розрахунків за товари та послуги, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня 2020 року вони мають здати до кас банків України для зарахування на їх розрахункові рахунки.

Фото: bank.gov.ua

Водночас українці упродовж наступних трьох років зможуть без обмежень безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та банкноти гривні старих зразків до 2003 року на платіжні обігові монети та банкноти всіх номіналів у сумах, кратних 10 копійкам, - зазначають в НБУ.

Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

Читайте також

Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років:

- в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;

- у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Зазначимо, Національний банк України планує поступово повністю замінити паперові банкноти від 1 до 10 грн монетами.

Раніше в НБУ заявили, що у III кварталі 2020 року очікується поступове відновлення економіки. Цьому сприятимуть не тільки м’якіші умови карантину, але й пожвавлення зовнішнього попиту йактивізація внутрішнього споживання.