З виробників вакцини зняли відповідальність за побічні наслідки від щеплень

Держава виплачуватиме компенсації за наслідки
З виробників вакцини зняли відповідальність за побічні наслідки від щеплень
Вакцина, коронавірус (фото: Pexels)
19 Березня 2021, 16:19
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон, за яким виробників вакцин або власника реєстраційного посвідчення звільняються від відповідальності за будь-які наслідки від щеплень.

Відповідне рішення депутати ухвалили на сьогоднішньому засіданні. Підтримали закон 236 народних депутатів, проти - 0, утримались - 44, не голосували - 25.

Фото: t.me/verkhovnaradaukrainy

Йдеться про закон "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання". Він звільняє виробників від відповідальності за наслідки використання вакцин та імунобіологічних препаратів від коронавірусу, зареєстрованих під зобов'язання для екстреного медичного застосування.

Також медичні працівники звільняються від відповідальності за можливі наслідки, якщо застосування відбувалося відповідно до затвердженої інструкції. Але у разі настання таких наслідків держава забезпечить компенсаційні виплати в порядку, встановленому Кабінетом міністрів.

Читайте також

Закон ухвалили задля того, що Україна могла отримати вакцину проти коронавірусу в межах механізму COVAX. Він буде чинним протягом чотирьох років.

Уряд має за місяць розробити та впровадити порядок здійснення компенсацій за такі наслідки.


Контекст. 16 березня Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає звільнення виробників вакцини проти коронавірусу від відповідальності за будь-які наслідки щеплень.

Також міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що уряд планує створити фонд компенсації за побічні наслідки вакцинації.

1