У Кабміні виробників вакцин проти Covid-19 хочуть звільнити від відповідальності за наслідки щеплень

В уряді пояснюють, що це вимога COVAX
Головне
У Кабміні виробників вакцин проти Covid-19 хочуть звільнити від відповідальності за наслідки щеплень
Вакцина Covishield Фото: сайт КМДА
16 Березня 2021, 13:11
читать на русском

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає звільнення виробників вакцини проти коронавірусу від відповідальності за будь-які наслідки щеплень.

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Раді 15 березня.

МОЗ пояснило, що у межах співпраці з Фондом глобального доступу до вакцин проти коронавірусу (COVAX) країни-учасниці (зокрема й Україна) погоджуються звільнити виробників вакцини від відповідальності за наслідки введення препаратів.

Це необхідно зробити з урахуванням обставин, за яких були розроблені вакцини для профілактики COVID-19, - заявили в Міністерстві.

Тому МОЗ пропонує внести зміни до закону "Про лікарські засоби", які звільнятимуть від відповідальності виробника, власника реєстраційного посвідчення, медиків та інших людей, які залучені до кампанії з вакцинації, за будь-які наслідки вакцини проти коронавірусу.

Ухвалення законопроєкту дозволить Україні отримати вакцини за механізмом COVAX, йдеться у пояснювальній записці.


Контекст. Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року.

На сьогодні Україна отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

Термін дії індійської вакцини проти коронавірусу Covishield, якою щеплюють українців, закінчується у червні 2021 року. Тому Україні може не встигнути використати всі дози, а лише половину.

Читайте також

Від початку кампанії в Україні щеплено 53 155 осіб, всі вони отримали першу дозу вакцини.

За добу найбільша кількість щеплених зафіксована у Донецькій області (260), за весь період вакцинальної кампанії найбільша кількість щеплених у Донецькій області (5 044), найменша – у Чернігівській області (1 006).

1