Індійська COVID-вакцина Covishield дійсна до червня 2021 року

Україна не встигне використати усі 500 тисяч доз препарату, оскільки вакцинація відбувається повільно
Індійська COVID-вакцина Covishield дійсна до червня 2021 року
Вакцинація в Україні COVID-препаратом CoviShield, коронавірус (фото: УНІАН)
12 Березня 2021, 17:36
читать на русском

Термін дії індійської вакцини проти коронавірусу Covishield, якою щеплюють українців, закінчується у червні 2021 року. Тому Україні може не встигнути використати всі дози, а лише половину.

Про це йдеться у документах про поставку до України індійської вакцини, які є в розпорядженні ZN.UA.

Відповідно до документів, термін придатності вакцини закінчується 23 червня 2021 року.

Україна може не встигнути використати усі 500 тисяч доз препарату, що отримала. Щоб всі партія була використана вчасно, людей необхідно почати щеплювати вдвічі швидше.

Наразі в середньому за добу в Україні щеплюють близько 2400 людей. Тому до 23 червня, якщо вакцинуватися з тією швидкістю, що зараз, Україна просто зможе використати лише половину завезених вакцин.

Читайте також

Як повідомили у StateWatch, Міністерство охорони здоров'я України звернулося до Crown Agents щодо можливості надання даних про дату виробництва і термін придатності препарату Covishield. При цьому у відомстві зазначили, що під час закупівлі були підписані договори про нерозголошення і конфіденційність відповідно вимог виробників. Тому результати переговорів, ціни та іншу інформацію розголошувати не можна.


Контекст. Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів.

На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

На сьогодні Україна отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

1